Za razliku od Milanovića: Vlada Hrvatske podržava ulazak Finske i Švedske u NATO

Šef hrvatske diplomatije tvrdi da ponašanje predsjednika nanosi štetu Hrvatskoj, ugrožava joj reputaciju i pretvara je u incidentnu državu.

Zoran Milanović želi da Hrvatska uslovi prijem Finske i Švedske u NATO promjenom izbornog zakona u susjednoj Bosni i Hercegovini (EPA)

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova saopćilo je u četvrtak da će hrvatski ambasador u NATO-u poslušati upute ministarstva pri odlučivanju o prijemu Finske i Švedske u savez.

MVEP je time pojasnio izjavu šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlića Radmana koji novinarima ranije nije eksplicitno odgovorio mora li ambasador poslušati predsjednika države ili ministarstvo.

Predsjednik Zoran Milanović želi da Hrvatska uvjetuje prijem Finske i Švedske u NATO promjenom izbornog zakona u susjednoj Bosni i Hercegovini gdje također žive Hrvati, i jučer je izjavio da će hrvatskom ambasadoru Mariju Nobilu naložiti da u suprotnom uloži veto na širenje Sjevernoatlantskog saveza.

Vlada, pak, ulazak u Finske i Švedske bezuvjetno podržava.

‘Širenjem NATO-a jačamo vlastitu sigurnost’

“Stalni predstavnik pri NATO-u dobiva naputke iz MVEP-a, to je uobičajena procedura i tako će biti u ovom slučaju”, saopćili su iz MVEP-a.

“Dakle, u slučaju pristupanja Finske i Švedske NATO-u stalni predstavnik će postupiti sukladno naputku MVEP-a”, naglasilo je ministarstvo i otklonilo svaku dilemu u postupanje hrvatskog ambasadora Marija Nobila.

“On je u službi zaštite nacionalnih interesa, koji su u ovom slučaju jasni. Širenjem NATO-a jačamo vlastitu sigurnost”, zaključuju na Zrinjevcu, prenijela je Hina.

Šef hrvatske diplomatije inače smatra da je povezivanje ulaska Finske i Švedske u NATO s promjenom izbornog zakona u BiH “vrsta psihološke ucjene”.

“Vlada čini sve da ostvari jednakopravnost Hrvata u BiH, ali to je jedan drugi proces i zahtijeva drugačije postupanje. Ne možete ucjenjivati međunarodnu zajednicu tim pitanjem”, rekao je ranije.

Grlić Radman tvrdi da takvim ponašanjem predsjednik nanosi štetu Hrvatskoj, ugrožava joj reputaciju i pretvara je u incidentnu državu.

Izvor: Agencije