Sud BiH potvrdio optužnicu za Dobrovoljačku ulicu u Sarajevu

Istragu o zbivanjima u Dobrovoljačkoj vodio je i ICTY, no taj je međunarodni sud utvrdio kako je kolona JNA u Sarajevu predstavljala legitimnu vojnu metu.

U Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine došlo je do okršaja pripadnika Teritorijalne odbrane Republike BiH i pripadnika JNA u povlačenju (Screenshot)

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je u cjelosti optužnicu protiv deset osoba zbog sumnje da su počinili ratne zločine 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, potvrđeno je iz Državnog tužilaštva.

Za ratni zločin protiv pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) optuženi su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.

Optužnica se odnosi na događaje od 3. maja 1992. godine, a kako je ranije saopćilo tužilaštvo, prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, te zarobljavanje više desetina vojnika i civila, koji su mučeni i zlostavljani.

Prema saopćenju Tužilaštva, njih desetorica se terete da su, u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima planirali, podstrekavali i izvršili napad na kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj Jugoslovenskoj narodnoj armiji pod pratnjom mirovnih snaga Ujedinjenih naroda.

Na teret im je stavljeno da nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu spriječili ni kaznili počinioce, kao i da su im pomagali poslije izvršenog zločina.

Iz Tužilaštva BiH su ranije saopćili da su, zajedno s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), kao i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), proveli temeljitu istragu, u kojoj je saslušano više stotina svjedoka događaja, među kojima i preživjeli vojnici i civili, predstavnici porodica ubijenih i ranjenih žrtava, kao i veliki broj sudionika događaja.

Uz optužnicu predloženo je saslušanje 277 svjedoka, kao i više vještaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice.

Razmjena Izetbegovića

Nakon što su pripadnici JNA 2. maja na sarajevskom aerodromu zarobili tadašnjeg predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića pri povratku s jednog od neuspjelih mirovnih pregovora vođenih u Lisabonu, uz posredovanje mirovnih snaga UN-a postignut je dogovor da ga se razmijeni za tadašnjeg komandanta Druge armijske oblasti JNA generala Milutina Kukanjca.

Kolona u kojoj su bili Izetbegović i Kukanjac trebala je iz sjedišta armijske oblasti u naselju Bistrik napustiti Sarajevo, a Izetbegović prije izlaska iz grada pušten na slobodu.

No tokom te operacije došlo je do sukoba bosanskohercegovačkih vojnika i policajaca s vojnicima koji su u koloni bili pod putnom ratnom opremom.

Istragu o zbivanjima u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja 1992. godine ranije je vodilo i tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) no oni su utvrdili kako je kolona JNA u Sarajevu tada predstavljala legitimnu vojnu metu.

Izvor: Agencije