Kosovo zvanično podnijelo zahtjev za članstvo u Vijeću Evrope

Za prijem u članstvo u Vijeću Evrope potrebna je dvotrećinska većina glasova zemalja članica.

Uobičajeno je da zemlje koje imaju aspiracije da se integrišu u EU, moraju prvo pristupiti ovoj organizaciji. (Reuters)

Zamjenica premijera i ministrica vanjskih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervalla predala je zvaničnu aplikaciju Kosova za članstvo u Vijeću Evrope u sjedištu te međunarodne organizacije u Strasbourgu.

Gervalla je u video u poruci saopštila da se sastala sa zamjenikom generalnog sekretara Vijeća Evrope kojem je u ime Ministarstva vanjskih poslova i dijaspore Kosova predala zahtjev za članstvo.

“Danas je za Kosovo otvoreno novo poglavlje u Vijeću Evrope. Danas počinje procedura razmatranja našeg zahtjeva koji će proći kroz različite instance Vijeća Evrope, Parlamentarne Skupštine i na kraju Ministarskog vijeća”, izjavila je Gervalla.

Ona je istakla da je Kosovo danas najdemokratskija, najevropskija i najoptimističnija država u regionu.

“Zato Kosovo zaslužuje da bude član Evropskog vijeća i ova procedura koju smo danas pokrenuli završit će se punim učlanjenjem Kosova u Vijeće Evrope i time jačamo prava građana Republike Kosovo i njihov pristup evropskim instancama”, kazala je šefica kosovske diplomatije.

Vlada odobrila inicijativu

Ranije danas, Vlada Kosova je načelno odobrila Inicijativu za članstvo Republike Kosovo u VE-u.

Tom odlukom je Vlada, kako je navedeno i u saopštenju, obavezalo Ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore Kosova da sve procedure za članstvo provodi na osnovu važećeg zakonodavstva.

Za prijem u članstvo u Vijeću Evrope potrebna je dvotrećinska većina glasova zemalja članica, navodi Anadolija.

Pošto se Rusija povukla kako bi izbjegla izbacivanje iz te međunarodne organizacije nakon što je vojno napala Ukrajinu, Kosovo je odlučilo da baš sada aplicira za članstvo.

Iako Vijeće Evrope nije institucija Evropske unije, uobičajeno je da zemlje koje imaju aspiracije da se integrišu u EU, moraju prvo pristupiti ovoj organizaciji.

Izvor: Agencije