Pahor predlaže da EU odmah i bez uvjetovanja odobri BiH kandidatski status

Potrebno je iskoristiti sadašnji trenutak i pomoći BiH jer je to od ključne važnosti ne samo za BiH, nego i za stabilnost cijele regije, smatra predsjednik Slovenije.

Zapadni Balkan je i dalje prostor političke nestabilnosti, kaže Pahor (Anadolija)

Predsjednik Slovenije Borut Pahor predložio je promjenu pristupa Evropske unije prema Bosni i Hercegovini, odnosno brzu dodjelu toj zemlji statusa kandidata za članstvo nakon čega bi se ponovo insistiralo na provedbi preduvjeta koje je Evropska komisija postavila pred BiH još 2019. godine.

U govoru koji je održao u Sarajevu na otvaranju poslovne konferencije, Pahor je kazao kako je svima jasno da je politička stabilnost preduvjet ekonomskog razvoja, a regija zapadnog Balkana i dalje je prostor političke nestabilnosti.

Ocijenio je da stalno prijeti nestabilnost uzrokovana bugarskom blokadom makedonskih pregovora o članstvu u EU što se prelijeva i na Albaniju, izostankom napretka u pregovorima Srbije i Kosova, ali i unutarnjim problemima koje ima BiH, prenosi Hina.

Pahor drži kako je možda najvažnije riješiti zastoj u slučaju Bosne i Hercegovine pred koju je postavljeno četrnaest prioriteta koje valja riješiti kako bi dobila kandidatski status. Zastoj na tom planu traje već duže od dvije godine, a slovenski predsjednik sada predlaže da se BiH ipak da takav status kao važan politički signal o postojanju jasne evropske perspektive te da se nakon toga radi na ispunjenju postavljenih kriterija.

Važno pitanje

Pojasnio je kako je integracijski proces zbog prevelike sporosti uzrokovao rast nacionalizma i potakao neprihvatljive ideje o promjenama granica u regiji.

Predložio je stoga da se o proširenju razmišlja kao o najvažnijem pitanju koje je naročito dobilo na značaju nakon ruske agresije na Ukrajinu.

“Podržavam ubrzani pristup Ukrajine, no želim ubrzani pristup i kada je riječ o BiH”, kazao je Pahor, dodajući kako je potrebno iskoristiti sadašnji trenutak i pomoći BiH jer je to od ključne važnosti ne samo za BiH, nego i za stabilnost cijele regije.

“Ne znam je li ovo izvodivo i koliko će biti komplicirano postići konsenzus oko ovoga, no to mi se čini trenutno najproduktivnijom idejom kada je riječ o postupku proširenja”, kazao je predsjednik Slovenije.

Dodao je da je sada potrebna odlučna podrška iz Brisela da bi se i ljudima u BiH pokazalo da je evropska perspektiva dostižna.

Izvor: Agencije