Borrell na večeri sa političkim predstavnicima Zapadnog Balkana

Želio bih sad iskoristiti priliku da ponovim da ne postoji prostor za ugrožavanje teritorijalnog integriteta, jedinstva i suvereniteta BiH, rekao je šef diplomatije EU-a.

Visoki predstavnik EU-a Josep Borrel tradicionalno dva puta godišnje organizuje neformalne večere za šestoricu lidera sa Zapadnog Balkana (EPA)

Šef diplomatije EU-a Josep Borrell je dolazeći na večeru koju je organizovao za šestoricu lidera sa Zapadnog Balkana u Briselu, poručio da očekuje ”kolektivni, strateški, otvoren i suštinski” razgovor sa “najbližim partnerima i budućim članovima EU-a” o potrebi jedinstva i poduzimanja neophodnih koraka kako bi se zajedničkim snagama osigurala sigurna, stabilna i propseritetna Evropa.

To je, kako je rekao, u ”najboljem interesu svih i najbolji je način da se izgradi budućost Zapadnog Balkana u EU”.

„Mislim da je dobro imati ovakvu vrstu razgovora pogotovo u ovakvim danima. Sastali smo se u septembru u New Yorku, ali sada je svijet u potpuno drugačijoj situaciji. Tada niko nije mogao da zamisli da ćemo imati jednog agresora i ponovni rat u Evropi”, poručio je Borrell, prenio je Tanjug.

Šef diplomatije EU-a je podsjetio da je posljednji rat u Evropi prije Ukrajine bio na Balkanu i naglasio je potrebu da se razmotri globalni i regionalni utjecaj „Putinovog nelegalnog rata protiv ukrajinskog naroda i međunarodnog pravnog poretka“.

„To želim da razmotrim sa šestoricom zapadnobalkanskih lidera kao našim najbližim partnerima i to ne samo geografski gledano već sa njima razgovaram kao sa budućim članovima EU-a. Razgovarat ćemo o tome kako možemo zajedno da odgovorimo na posljedice ovoga rata, a želim da čujem i njihove zabrinutosti i ideje o tome kako da odbranimo prava i vrijednosti i izborimo se sa negativnim utjecajem Putinovog rata na hranu, energiju i stabilnost na našem zajedničkom kontinentu”, poručio je Borrell.

‘Putin želi iskoristi ranjivost regije’

On ocjenjuje da Putin želi da „iskoristi ranjivost regije“ i poručuje da Zapadni Balkan i EU moraju zajedno da rade kako ne bi dozvolili Rusiji da to učini.

„Zapadni Balkan nije naše zadnje dvorište već predvorje i djelovat ćemo zajedno u suočavanju sa ruskim ometajućim aktivnostima u regiji kroz dezinformacije i cyber napade”, rekao je Borrell.

“Želio bih sad iskoristiti priliku da ponovim da ne postoji prostor za ugrožavanje teritorijalnog integriteta, jedinstva i suvereniteta BiH. Moram biti iskren, ovo govorim s posebnim naglaskom na gospodina Dodika”, rekao je Borrell.

On je pozdravio činjenicu da se većina partnera sa Zapadnog Balkana u potpunosti od početka usaglasila sa EU odgovorom na rusku agresiju na Ukrajinu, a druge je pozvao da „učine isto“.

Borrell je ponovio da angažman EU-a na Zapadnom Balkanu ostaje evropski strateški prioritet i najvažniji vanjskopolitički instrument.

Za sljedeći ponedjeljak najavio je veliku političku raspravu o regiji za sastanku ministra vanjskih poslova EU-a kojima će se pridružiti i ministri vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana.

Izvor: Agencije