Njemački izaslanik kod Vučića: Srbima je Unija atraktivnija od Rusije

Očekujemo od Srbije da se usaglasi s odlukama Evropske unije u vezi Rusije, to ne mora biti odjednom, već postepeno, rekao je Manuel Sarrazin.

Sagovornici su se saglasili da je razgovor jedini pravi put za rješavanje otvorenih pitanja između Srbije i Kosova (Anadolija)

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sastao se u utorak sa specijalnim izaslanikom njemačke vlade za Zapadni Balkan Manuelom Sarrazinom, s kojim je razgovarao o ekonomskoj saradnji i bilateralnim odnosima, evropskim integracijama Srbije, kao i o regionalnoj situaciji i inicijativama za povezivanje zemalja Zapadnog Balkana.

Kako je objavljeno u saopćenju nakon sastanka, Vučić je istakao da će Srbija intenzivnije nastaviti slijediti evropski put i izrazio očekivanje da će angažman specijalnog izaslanika dati dodatni zamah saradnji među zemljama Zapadnog Balkana, što bi u znatnoj mjeri doprinijelo očuvanju mira i stabilnosti u regiji, prenosi Anadolija.

Naglasio je da je Srbija ozbiljnim i odgovornim pristupom regionalnoj politici prepoznata kao pouzdan i odgovoran partner, posvećen političkom dijalogu i daljem razvoju regionalnih odnosa u svim oblastima i da pridaje veliki značaj Berlinskom procesu, kao forumu za jačanje regionalne saradnje, unapređenje procesa pomirenja i prevazilaženje nasleđenih problema iz prošlosti, kao i forumu koji pruža podršku eurointegracijama Zapadnog Balkana kroz konkretne projekte i mjere.

Puna i dosljedna primjena Dejtonskog sporazuma

“Srbija se snažno angažuje u svim aktivnostima organizovanim u okviru Berlinskog procesa, a inicijativa ‘Otvoreni Balkan’ predstavlja još jedan proaktivni pristup naše zemlje regionalnom povezivanju”, rekao je Vučić, navodi se u saopćenju.

Srbijanski predsjednik je istakao da je od ključnog značaja da se ovi napori prepoznaju i u samoj Evropskoj uniji, kako bi se zemljama regije pružili podsticaj i ohrabrenje na evropskom putu.

Vučić je rekao da je Njemačka najveći vanjskotrgovinski partner Srbije i da je Srbija zainteresitana za dodatno jačanje ove saradnje, budući da se sve više profilira kao jedna od najatraktivnijih i najsigurnijih svjetskih destinacija za investiranje.

Naglasio je kako se Srbija zalaže za punu i dosljednju primjenu Dejtonskog sporazuma, ali se protivi “nametnutim rešenjima koja ne uživaju saglasnost sva tri konstitutivna naroda”, te da “ovakve odluke nikako ne mogu da vode prosperitetu i stabilnosti Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopćenju iz Vučićevog kabineta.

Sagovornici su se saglasili da je razgovor jedini pravi put za rješavanje otvorenih pitanja Srbije između i Kosova, kao i za postizanje održivog dogovora.

‘Od nove vlade očekujemo jasnije korake’

U saopćenju se navodi da je Sarrazin istakao da će politika proširenja i rad na osnaženju saradnje među državama Zapadnog Balkana biti jedan od prioriteta njemačke vanjske politike u narednim godinama, pri čemu je naglasio želju i za jačim angažmanom cijele Unije u regiji.

Odgovarajući na pitanje u vezi odnosa Srbije i Rusije, a u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu, kazao je kako je ubijeđen da je narodu  u Srbiji EU atraktivniji od Rusije.

“Očekujemo od Srbije da se usaglasi s odlukama EU-a. To ne mora biti odjednom, već postepeno”, kazao je Sarrazin.

Dodao je da ne govori o krajnjem roku za to i istakao je da Njemačka očekuje od nove vlade Srbije jasnije korake.

“Jasno je da od nove vlade očekujemo jasnije korake, ne prema nama, već prema svom javnom mnjenju”, naveo je Sarrazin.

Izvor: Agencije