Vijenci i svijeće poginulim u Bljesku, SNV podsjeća i na ubijene Srbe

Bljeskom su u manje od 32 sata hrvatske snage oslobodile zapadnu Slavoniju koja je bila pod okupacijom srpske vojske.

Uz spomen-obilježje 'Kristalna kocka vedrine' državni vrh se prisjetio 51 hrvatskog vojnika koji su poginuli tokom izvođenja operacije i umrlih od posljedica ranjavanja ( Ivica Galovic/PIXSELL)

Vijencima i svijećama kod spomen obilježja “Kristalne kocke vedrine” državni vrh Hrvatske je u nedjelju odao počast poginulim u vojno-policijskoj operaciji Bljesak.

“Bljeskom” su u manje od 32 sata hrvatske snage s oko 7.200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju odnosno oko 600 kvadratnih kilometara hrvatskog teritorija koji je četiri godine bio okupiran od strane srpske vojske. Uspostavljen je nadzor nad autoputem Zagreb – Lipovac te željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

Uz spomen-obilježje „Kristalna kocka vedrine“ prisjetili su se 51 hrvatskog vojnika, poginulih tokom izvođenja operacije i umrlih od posljedica ranjavanja.

U delagaciji je bio cijeli državni vrh, uključujući premijera Andreja Plekovića i predsjednika Zorana Milanovića.

Plenković je podsjetio na simboliku 51 “Kristalne kocke vedrine” i uspomenu na one koji su za Hrvatsku dali najviše – svoje živote. “Zato je važno da sve generacije koje dolaze dobro znaju što se događalo početkom 1990-tih u vremenu velikosrpske agresije na Hrvatsku i okupacije ovoga dijela zapade Slavonije te o operaciji u kojoj se u izrazito kratkom roku oslobodilo ovo područje i omogućilo da se autocestom Zagreb – Lipovac vozi nesmetano”, rekao je u izjavi novinarima.

Bljesak je predsjednik Milanović opisao kao veliku pobjedu Hrvatske vojske, jednu u nizu onih „koje su uslijedile nakon pokušaja uništenja Vukovara krajem 1991“.

“Prvim operacijama oslobođenja zapadne Slavonije, s malo vojnika i još manje opreme i streljiva u uvjetima međunarodne izolacije i tada nepriznanja, embarga na oružje, dakle ne može gore, Hrvatska vojska je preuzela inicijativu i nije je gubila do pobjede na kraju u Oluji i operacijama Maestral i Južni potez gdje su do listopada i u listopadu 1995. ginuli hrvatski zapovjednici i vojnici”.

Naglasio je i kako je Hrvatska vojska od kraja 1991. preko Bljeska, Oluje, Južnog maestrala i Južnog poteza bila u inicijativi i slavno završila rat. “Sam kraj rata Hrvatsku je koštao žrtava zbog političkih projekata drugih država, SAD-a prije svega”, ustvrdio je.

SNV: Za ratni zločin nad Srbima u Medarima nitko nije odgovarao

U međuvremenu, Srpsko narodno vijeće (SNV) saopćilo je da je prvoga dana operacije Bljesak, prije 27 godina počinjen ratni zločin u Medarima za koji niko nije krivično odgovarao.

Prvoga dana operacije Bljesak, oko šest sati ujutro, samo pola sata nakon početka operacije, pripadnici Hrvatske vojske ušli su u selo Medari uz liniju razgraničenja, gdje su, prema SNV-u, ubrzo počinili ratni zločin nad civilima koje su zatekli u kućama.

SNV je naveo da su od 24 civila srpske nacionalnosti koja su bila u selu ubijena 22, a dvije djevojke su spašene jer ih je prepoznao i zaštitio jedan pripadnik Hrvatske vojske.

Među ubijenima je 12 žena, te sedmoro članova porodice Vuković, među njima sedmogodišnja i osmogodišnja djevojčica te 11-godišnji dječak dok je najstarija žrtva bila u 88. godini.

Stanovnici Medara vjerovali su da će ih u slučaju vojne operacije Hrvatske vojske zaštititi mirovne snage UN-a čija je baza bila u neposrednoj blizini sela.

Izvor: Agencije