Pariz: Nasilje na prvomajskim protestima

Anarhisti iz “Crnog bloka” opljačkali su McDonald'sov restoran na trgu Leona Bluma te oštetili nekoliko poslovnica agencija za nekretnine.

U Parizu je izbilo nasilje na početku marša u blizini trga La Republique te trga La Nation na istoku grada (EPA)

Policija je bacila suzavac na anarhiste odjevene u crno koji su pljačkali poslovne prostore u Parizu u nedjelju tokom prvomajskih protesta protiv politika ponovno izabranog predsjednika Emmanuela Macrona.

Hiljade ljudi pridružilo se maršu povodom Praznika rada diljem Francuske zahtijevajući povećanja plata te pozivajući Macrona da odustane od plana da povisi dobnu granicu za odlazak u penziju, izvijestio je Reuters.

Većina je bila mirna, no u Parizu je izbilo nasilje na početku marša u blizini trga La Republique te trga La Nation na istoku grada.

Anarhisti iz “Crnog bloka” opljačkali su McDonald'sov restoran na trgu Leona Bluma te oštetili nekoliko poslovnica agencija za nekretnine.

Razbijeni su prozori te je nekoliko kanti za smeće zapaljeno.

Policija je kazala da su aktivisti čak napali vatrogasce koji su pokušavali ugasiti vatru. Policija je odgovorila bacanjem suzavca.

Ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin poručio je putem Twittera da je nasilje u Parizu “neprihvatljivo”.

(EPA)

Oko 250 okupljanja organizirano je u Parizu i drugim gradovima, kao što su Lille, Nantes, Toulouse i Marseille. U glavnom gradu, sindikalistima su se pridružili političari, uglavnom s ljevice, te klimatski aktivisti.

Protesti radnika u više gradova na Međunarodni praznik rada

Građani i predstavnici sindikata su i u drugim gradovima širom Evrope i svijeta izašli u nedjelju na ulice da obilježe Međunarodni praznik rada 1. maj, i iznesu protestne poruke svojim vladama.

Prvomajske demonstracije organizovane su u brojnim gradovima u Evropi kao i u Indiji, Šri Lanci i Južnoj Koreji i drugdje.

U Italiji poslije dvogodišnje pauze zbog pandemije, planiran je veliki koncert u Rimu i skupovi i protesti u gradovima širom zemlje.

Pored radničkih pitanja, mir je također tema koja se provlači sa pozivima da se okonča ruski rat u Ukrajini.

Tri vodeća italijanska sindikata organizuju glavni skup u gradu Assisiju, čestoj destinaciji demonstranta za mir. Ovogodišnji slogan je “Rad za mir”.

“Ovo je prvomajski praznik rada socijalne i građanske posvećenosti miru i radu”, rekla je vođa italijanskog sindikata CISL, Daniela Fumarola.

Protestna šetnja organizovana je i u Milanu.

Protesti se održavaju širom Evrope, uključujući i u Slovačkoj i Češkoj gdje studenti i drugi okupljani daju podršku Ukrajini, dok komunisti, anarhisti i grupe protiv Evropske unije održavaju odvojene skupove.

U Grčkoj su organizovani skupovi u Atini i drugim gradovima. U Dortmundu u Njemačkoj demonstracije povodom Prvog maja organizovala je Njemački savez sindikata DGB.

Protesti na Zapadnom Balkanu

U Skoplju, Savez sindikata protestima je tražio rast plaća od 45 eura za sve zaposlene, tokom obilježavanja Praznika rada.

Najveći sindikat u zemlji traži i da zaposleni u javnom sektoru dobiju regres ukinut 2008. Sindikat je pozdravio odluku vlade da osam posto onih koji rade nedjeljom, za taj dan dobiju 50 posto veću dnevnicu, a zaposleni u trgovini – dvostruku.

Premijer Dimitar Kovačevski najavio je nastavak pregovora o kolektivnom ugovoru u javnom sektoru, kojim bi se omogućio kontinuirani rast plaća prema kriterijima koji će biti utvrđeni sa sindikatom.

U Bosni i Hercegovini se na Praznik rada održava više protesta. U Sarajevu, Tuzli i Banjoj Luci – okupili su se rudari, radnici namjenske industrije, članovi Sindikata metalaca Federacije BiH, trgovaca te Sindikata solidarnosti i entitetski Saveza sindikata Republike Srpske.

Nekoliko stotina rudara iz svih osam rudnika Federacije zatražilo je usuglašen kolektivni ugovor. Ukazali su na nužnost ostvarenja prava rudara na dostojanstven rad. Uz prvo-majske slogane prošetali su Sarajevom do zgrade Vlade Federacije i Elektroprivrede BiH. Pred zgradom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine okupljeni iz sindikata metalaca i nekoliko preduzeća namjenske industrije iskazali su nezadovoljstvo imenovanjima uprava tvornica jer, kažu, nisu učinili ništa da izađu iz višegodišnje finansijske krize.

Entitetsku su vladu podsjetili da većini zaposlenika nije isplaćeno pet do osam plaća, nije im uvezan staž niti plaćeno zdravstveno osiguranje. Od vlasti traže povećanje plaća, financijsku potporu za normalno poslovanje te odgovornost za loše upravljanje tvornicama.

Za mir i dostojanstven život – poruka je sudionika protesta povodom praznika rada u Beogradu.

Rat u Ukrajini dodatno je pogoršao položaj radnika, a ekonomska kriza, kažu, stvara egzistencijalne probleme velikom broju ljudi.

Protestnom šetnjom dijelom Beograda, platforma “Solidarnost” i koalicija “Moramo” ukazali su na loš položaj radnika u Srbiji. Niske plaće i veliki broj radnih sati i dalje su glavni problemi s kojima se suočavaju. Na njih su ukazali i iz sindikata “Nezavisnost”.

Okupljanja radnika organizirana su i u Podgorici.

Više od hiljadu demonstranata okupilo se na prvomajskom maršu i u Zagrebu, gdje su pod sloganom “Za Hrvatsku zadovoljnih radnika” od Vlade Hrvatske i poslodavaca tražili sigurnija radna mjesta, bolje plaće i uvjete rada

(Anadolija)

Više uhapšenih u Istanbulu

Policija je u Istanbulu privela najmanje 25 demonstranata tokom obilježavanja Prvog maja. Članovi sindikata i lijevih političkih stranaka, pokušali su marširati na trg Taksim. Zabilježeni su i manji sukobi s demonstrantima.

Policijska uprava Istanbula nije se oglasila o broju privedenih građana. Trg Taksim ima osobito značenje za sindikate i političke stranke koje obilježavaju Praznik rada, jer su ondje na taj dan 1977. u oružanom napadu ubijena 34 radnika.

Članovi sindikata i lijevih političkih stranaka, pokušali su marširati na trg Taksim (EPA)

Međunarodni praznik rada podsjeća na 1. maj 1886, kada je više desetaka hiljada radnika u Chicagu izašlo na ulice zahtijevajući bolje uvjete rada i osmosatno radno vrijeme.

Organizatori protesta su zahtjeve prethodno uputili poslodavcima i vlastima tražeći da ih ispune do tog datuma.

Kao odgovor, uslijedila je represija, a u sukobima sa policijom bilo je žrtava i ranjenih na obje strane.

Ishod je bio da su sedmorica sindikalnih aktivista osuđeni na smrt.

Izvor: Agencije