OHR: Zakon o nepokretnoj imovini usvojen u entitetu RS je ništavan

Visoki predstavnik Christian Schmidt poziva vlasti RS-a da zakon donesen u februaru odmah stave van snage.

BiH je titular cjelokupne državne imovine, podsjetio je Christian Schmidt (Armin Durgut/PIXSELL)

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt pozvao je vlasti bh. entiteta Republika Srpska da preduzmu sve potrebne aktvnosti da se zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti u RS-u odmah stavi van snage, te da je on ništavan.

„Rješavanje pitanja državne imovine ne može se postići nikakvim jednostranim djelovanjem, već isključivo transparentnim procesom u Parlamentarnoj skupštini BiH, koji bi za rezultat imao usvajanje relevantnog zakonodavstva na državnom nivou kojim se uređuje ovo pitanje“, naveo je Schmidt, kaže se u saopćenju iz OHR-a

„Pozvao sam sve zainteresirane strane (između ostalih i državni i entitetski nivo) da pripreme takav zakonodavni akt u Parlamentarnoj skupštini BiH kako bi se osigurala odgovarajuća raspodjela imovine. Još jednom ih pozivam da se aktivno uključe u osnivanje i rad ekspertske radne grupe za državnu i vojnu imovinu u skladu s mojim dopisom od 3. decembra 2021., uz osnivanje i komisije za imovinu ukoliko je to potrebno da olakša proces“, dodao je, uz napomenu da je OHR na raspolaganju da pruži pomoć u tom procesu.

OHR navodi da Bosna i Hercegovina samo poštivanjem vladavine prava može privući održiva strana ulaganja, čime će se „ubrzati ekonomski razvoj za dobrobit svih građana“.

Pravosnažnost zabrane raspolaganja državnom imovinom

Pitanje raspodjele državne imovine i dalje ostaje neriješeno u 2022. godini uprkos stalnim pozivima međunarodne zajednice i naporima koje ulažu partneri Bosne i Hercegovine da pomognu u rješavanju ovog dugogodišnjeg pitanja tako što će donijeti zakon na državnom nivou, kaže se u saopćenju.

„Privremena zabrana raspolaganja državnom imovinom ostaje na snazi i jasno predviđa da će svaka odluka, akt, ugovor ili drugi pravni instrument kojim se raspolaže državnom imovinom zaključen u suprotnosti sa ovim zakonima biti ništavni“, dodaje se.

„Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti RS, koji je NSRS usvojila 10. februara 2022. godine i koji je objavljen u Službenom glasniku RS 5. aprila 2022. godine ne utiče na pravosnažnost zabrane raspolaganja državnom imovinom i samim tim ne mijenja postojeće zakonsko stanje“.

OHR podsjeća na odluku Ustavnog suda BiH iz jula 2012. godine u kojoj se izričito navodi da je BiH titular cjelokupne državne imovine, uključujući imovinu bivše SFRJ i bivše SRBiH, ali i javna dobra, te da nadležnost za reguliranje ovog pitanja isključivo spada u opseg Parlamentarne skupštine BiH.

Ovakvi stavovi ponovljeni su u nekoliko drugih odluka Ustavnog suda BiH, koje se odnose na poljoprivredno zemljište, šume i šumsko zemljište, rijeke i druga javna dobra.

Izvor: Al Jazeera