Schmidt: Neću dopustiti luđacima da ugroze mir u BiH

Put do završetka rata bio je predug i odnio je previše ljudskih života, što se nikada više ne smije dopustiti, rekao je visoku predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Christian Schmidt je svima koji razmišljaju o pokretanju novih sukobada poručio će međunarodna zajednica na to reagirati (Armin Durgut / PIXSELL)

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt izjavio je u utorak kako će međunarodna zajednica odlučno spriječiti svaki pokušaj ugrožavanja mira u toj zemji, a njene političare je pozvao da odmah prekinu s blokadama i osiguraju funkcioniranje države.

Novinarima u Sarajevu je kazao kako je, u trenutku kada se obilježava 30 godina početka opsade Sarajeva u ratu od 1992. do 1995. godine i kada se međunarodno pravo brutalno krši agresijom Rusije na Ukrajinu, potrebno ukazati na važnost poštivanja ljudskih prava i međunarodnih sporazuma kakav je onaj iz Daytona.

Istakao je kako je put do završetka rata bio predug i odnio je previše ljudskih života, što se nikada više ne smije dopustiti, prenosi Hina.

“Ja sam garant da se to neće još jednom dogoditi. Ne kažem to jer se plašim da je mir u opasnosti, nego kao poruku svim onim luđacima koji misle da se mogu igrati neprikosnovenošću ljudskih života”, kazao je Schmidt, dodajući kako je to jedinstven stav cijele međunarodne zajednice, uključujući sve države Evropske unije i NATO-a.

‘Međunarodna zajednica će reagirati’

Poručio je svima onima koji razmišljaju o pokretanju novih sukoba da će međunarodna zajednica na to reagirati “i odmah ugušiti”.

Njemački diplomata je upozorio i kako kriza u Bosni i Hercegovini, koja je nastala zbog blokada u zemlji, predugo traje i ne može se više nastaviti, jer cijela zemlja zbog toga trpi.

Dužnosnici iz reda bosanskih Srba od sredine 2021. godine blokiraju rad centralnih tijela državne vlasti, pokušavajući na taj način iznuditi stavljanje van snage Zakon o zabrani negiranja ratnih zločina kojeg je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko.

“Uzdam se u parlament i u to da je međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini spremna podržati konstruktivne snage”, rekao je Schmidt.

Izvor: Agencije