Schallenberg: Ubrzati približavanje zemalja Zapadnog Balkana u EU

Austrijski ministar vanjskih poslova smatra da bi približavanje Evropskoj uniji ove zemlje moglo osloboditi utjecaja vanjskih faktora poput Rusije ili Kine.

Prijašnji procesi pristupa Evropskoj uniji doprinijeli su demokratskom razvoju, kaže Alexander Schallenberg (EPA)

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg upozorio je u utorak da Rusija na nišanu nema samo Ukrajinu, nego i ostale regije poput Zapadnog Balkana te da se stoga treba ubrzati proces približavanja ovih zemalja Evropskoj uniji.

“Sada se radi o tome hoće li šest zemalja Zapadnog Balkana ostati na putu demokratije i mira ili ne”, rekao je on na rubu donatorske konferencije za Moldaviju u Berlinu.

Kazao je da bi približavanje EU ove zemlje moglo osloboditi utjecaja vanjskih faktora poput Rusije ili Kine, prenosi Hina.

Otvoriti pregovore s Albanijom i S. Makedonijom

Schallenberg se založio za to da se što prije otvore pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

“Očekujem da će se to dogoditi još tokom francuskog predsjedanja EU-om”, rekao je on.

Austrijski ministar vanjskih poslova smatra da bi Bosna i Hercegovina trebala dobiti perspektivu članstva u EU te da Kosovu treba ukinuti vizni režim.

“Ne treba smetnuti s uma da su i prijašnji procesi pristupa EU doprinijeli demokratskom razvoju. Bez primitka u EU bi istočnoevropske zemlje danas vjerovatno bile u potpuno drugačijem otežanom položaju”, kazao je Schallenberg u pogledu ruske agresije na Ukrajinu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada