Agius i Brammertz u BiH: Poricanje istine o ratnim zločinima je nedopustivo

Nedopustivo je da neke pseudo-naučne komisije ponovo pišu historiju bez obzira na činjenice, kao i da se zločince slavi, rekao je Serge Brammertz.

Revizionizam i pokušaji osporavanja sudski dokazanih činjenica o ratnim zločinima prijetnja su miru u regiji, ocijenili su Carmel Agius i Serge Brammertz (Al Jazeera)

Revizionizam i pokušaji osporavanja sudski dokazanih činjenica o ratnim zločinima počinjenim na području bivše Jugoslavije ozbiljna su prijetnja miru u regiji i protiv toga se treba odlučno boriti, upozorili su u utorak u Sarajevu predsjednik nasljednika Haškog suda Carmel Agius i glavni tužitelj Serge Brammertz.

Predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MICT) Agius i tužitelj Brammertz u glavni grad BiH stigli su kako bi sudjelovali u obilježavanju 30. godišnjice početka ratne opsade Sarajeva koja je trajala od 1992. do 1996. godine.

Na konferenciji pod nazivom “Sarajevo – 30 godina poslije” Agius je podsjetio kako je opsada glavnog grada BiH trajala više od 1400 dana a  činjenica da i danas postoje brojni vidljivi ožiljci ratnih razaranja zorno podsjeća kakvih je razmjera ona bila i koliko su ljudi tamo patili.

“To je podsjetnik ne samo na ono što se dogodilo nego i na ono što se više nikada nije smjelo dogoditi”, kazao je predsjednik MICT-a dodajući kako je upravo to bila ideja vodilja za odluku Vijeća sigurnosti UN-a da uspostavi sud za zločine na području bivše Jugoslavije (ICTY) jer je cilj bio poslati jasnu poruku da ratni zločini više neće biti nekažnjivi.

Temelj funkcioniranja ICTY-a, kako je istaknuo, bio je taj da svi zločini moraju biti dokazani izvan razumne sumnje a krivnja pojedinaca precizno utvrđena.

‘Odlučno se suprotstaviti revizionizmu’

Podsjetio je kako bivši generali vojske bosanskih Srba Stanislav Galić, Dragoljub Milošević te njihovi nalogodavci Radovan Karadžić i Ratko Mladić zbog toga i sada služe kazne a nedopustivim je ocijenio kako uprkos tome i dalje postoje oni koji poriču što se dogodilo u Sarajevu tokom rata i dovode u pitanje dokazane činjenice o počinjenim zločinima.

“Moramo se odlučno suprotstaviti revizionizmu a on je nažalost često način ponašanja političkih lidera”, kazao je Agius dodajući kako snažno vjeruje u budućnost BiH temeljenu na istini i pomirenju, prenosi Hina.

Glavni tužitelj MICT-a Brammertz kazao je kako je opsada Sarajeva bila “jedan od najmračnijih trenutaka u ljudskoj historiji” a cilj svega toga bio je uništiti ideju zajedničkog života.

Podsjetio je kako je haško tužilaštvo svoje prve istrage otvorilo upravo o zločinima počinjenim tokom opsade Sarajeva pri čemu su prikupljeni čvrsti dokazi koji su i doveli do osuđujućih presuda protiv odgovornih.

“Patnja civila (tokom opsade) nije bila incident nego jasna namjera”, kazao je Brammertz.

Očevidno aludirajući na pokušaje političkih lidera bosanskih Srba da poreknu zločine počinjene tokom opsade Sarajeva, Brammertz je kazao kako je nedopustivo da sada neke “pseudo-naučne komisije” ponovo pišu historiju bez obzira na činjenice kao i da se zločince slavi.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada