Osmani: Srbija nastavlja s mentalitetom devedesetih godina

Tri države koje Srbija osporava – Kosovo, Crna Gora i BiH – nemaju namjeru odustati od svog prava da postoje kao slobodne, suverene i nezavisne, poručila je predsjednica Kosova.

Vjosa Osmani je izrazila nadu da će proces dijaloga Kosova i Srbije imati veći intenzitet (Anadolija)

Nakon izbora, Srbija nastavlja s mentalitetom devedesetih godina, izjavila je u ponedjeljak predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

Na konferenciji za novinare u Prištini povodom godinu dana od izbora na taj položaj, iznijela je sažetak njenog dosadašnjeg učinka, ali je  odgovarajući na pitanja novinara govorila i o izborima održanim u nedjelju u Srbiji.

Istakla je da, bez obzira na destabilirajuću ulogu koju Srbija, “kao satelit Rusije, igra u našoj regijiu, tri države koje ona osporava nemaju namjeru odustati od svog prava da postoje kao slobodne, suverene i nezavisne države”, prenosi Anadolija.

“Nažalost za Srbiju i za cijelu regiju, nema pozitivne promjene u kontekstu mentaliteta političkog rukovodstva koje vodi Srbiju, bez obzira da li pričamo o desnici, ljevici ili centru. Nastavlja se mentalitet devedesetih godina, gdje Srbija nastavlja zemlje regije, posebno Republiku Kosovo, Crnu Goru, ali i Bosnu i Hercegovinu, posmatrati kao privremene države. Ali, verujem da im je sada jasno da su sve tri države  talne”, kazala je Osmani.

Rekla je da je Srbija vodila mnogo vrsta propagande kako bi predstavila da institucije Kosova krše pravo glasa kosovskim Srbima, a istina je, kako je kazala, upravo suprotna.

Velika očekivanja od Evropske unije

Također je istakla da je Srbija, prema izvještajima, onemogućila da pravo glasa iskoristi oko 6.000 Albanaca iz Preševa, Medveđe i Bujanovca i da, prema Helsinškom odboru, “Srbija tako vrši etničko čišćenje administrativnim sredstvima”.

Na pitanje kako će se izbori Srbiji odraziti na dijalog u Briselu, Osmani je izrazila nadu da će sada, kada više nema izbora proces, dijalog Kosova i Srbije imati veći intenzitet.

“Naša očekivanja od Evropske unije su velika i naravno da će institucije Kosova doprinijeti u tom pravcu, ali ne mogu kazati da imamo optimistična očekivanja u vezi s ponašanjem Srbije. Ovo je, međutim, proces u kojem se moramo stalno angažirati i dati sve od sebe, jer moramo se fokusirati na međusobno priznanje. što je u interesu Kosova”, rekla je Osmani.

U vezi s prijetnjama Srbije da će aktivirati lobi za poništenje priznavanja Kosova, ocijenila je da Srbija to radila stalno te da nije prestajala ni tokom perioda moratorija postignutog Vašingtonskim sporazumom.

Izvor: Agencije