AP i AFP o izborima u Srbiji: Rat u Ukrajini išao Vučiću na ruku

Vučić se predstavljao kao garant stabilnosti u sjenci rata u Ukrajini, ocjenjuje američka agencija AP.

Vučić se predstavljao kao jedini kapetan sposoban da upravlja brodom po olujnom vremenu (EPA)

Vodeće zapadne novinske agencije izvijestile su danas o izborima u Srbiji, navodeći da se očekuje pobjeda predsjednika Aleksandra Vučića i njegove Srpske napredne stranke, kojoj je rat u Ukrajini išao na ruku.

Associated Press navodi da su se danas ispred biračkih mesta u Srbiji formirali dugi redovi, ali da se očekuje da na vlasti ostane populistička vlada koja je odbila uvesti sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Predizborna istraživanja javnog mnjenja predviđaju da će Vučić dobiti još jedan petogodišnji mandat i da će njegova desničarska Srpska napredna stranka ponovo dominirati skupštinom sa 250 zastupnika, navodi američka agencija.

Po mišljenju analitičara, međutim, opozicija ima šanse za pobjedu u Beogradu, navodi AP i ocjenjuje da bi to zadalo ozbiljan udarac decenijskoj nespornoj vladavini populista u Srbiji, prenijela je Beta.

‘Vladajuća stranka spremna i na nasilje’

Opozicione grupe su ukazale da su višestruke neregularnosti uočene tokom glasanja i da je vladajuća stranka spremna koristiti nasilje kako bi spriječila pobjedu opozicije, prenosi AP.

Agencija navodi da je Vučić, bivši ultranacionalista koji se hvali bliskim vezama sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, nastojao sebe prikazati kao garant stabilnosti usred previranja u Evropi.

AP ocjenjuje da je u zemlji, koja je prošla kroz niz ratova 1990-ih i NATO bombardovanje 1999. godine, strah od preljevanja sukoba išao Vučiću na ruku.

Iako Srbija formalno teži članstvu u EU, Vučić neguje bliske veze sa Rusijom i Kinom, računajući na ljutnju Srba na Zapad zbog zračnih udara NATO-a, navodi AP i dodaje da je Srbija podržala rezoluciju UN-a kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu, ali da se Beograd nije pridružio sankcijama Moskvi.

Agencija AFP piše da su građani Srbije glasali danas na izborima na kojima populista Vučić planira produžiti desetogodišnju vladavinu, predstavljajući se kao garant stabilnosti u sjenci rata u Ukrajini.

AFP ocjenjuje da je ruska invazija na Ukrajinu promijenila tok kampanje, koja je u Srbiji trebala biti fokusirana na životnu sredinu, korupciju i prava.

Ali, dodaje se, naviknut da igra između rivalskih uticaja sa Istoka i Zapada, Vučić je iskoristio rat, predstavivši se kao neko ko odagnava strah od nestabilnosti i kao “jedini kapetan sposoban da upravlja brodom po olujnom vremenu”.

Nade opozicije u drugi krug

AFP ocjenjuje da se prije svega nekoliko mjeseci činilo da je opozicija napravila iskorak i dodaje da je u januaru Vučić otkazao kontroverzni projekat za rudnik litijuma koji je pokrenuo na protest desetke hiljada demonstranata, što je, kako se navodi, preokret rijetko viđen tokom njegove desetogodišnje vladavine.

Agencija dodaje da se opozicija nada da bi visoka izlaznost mogla dovesti do drugog kruga predsjedničkih izbora, iako posljednje ankete prognoziraju da će aktuelni šef države, kojeg kritičari optužuju za autoritarnost, već danas preći granicu od 50 posto.

AFP prenosi i predizborne ocjene analitičara da opozicija ima male šanse da svrgne predsjednika sa trona ili da poremeti sastav odlazećeg parlamenta, koji je pod Vučićevom kontrolom.

Agencija navodi da neke opozicione stranke dijele Vučićeve proruske stavove, a da se drugi ne usuđuju progovoriti iz straha da ne razočaraju proruski orijentisane birače.

Prema ocjeni AFP-a, Vučić ima druge prednosti.

Tokom duge vladavine, on je pojačao pritisak na svim nivoima vlati, uključujući faktičku kontrolu nad institucijama i gotovo svim medijima, a uoči izbora davao je i finansijskiu pomoć, izazvavši kritike da kupuje glasove, navodi se.

Izvor: Agencije