Donfried: Pitanje sankcija Rusiji sada na stolu pred Srbijom

Najviša zvaničnica State Departmenta za Evropu i Evroaziju rekla je da je na Srbiji da odluči gdje joj leže vanjskopolitički interesi i da teži tom cilju.

Donfried je naglasila da su za najveći broj novih investicija i ekonomski rast u Srbiji zaslužne zemlje EU (Anadolija)

Najviša zvaničnica State Departmenta za Evropu i Evroaziju, Karen Donfried, izjavila je da Sjedinjene Američke Države podržavaju Srbiju u daljem svrstavanju uz SAD i EU, kao i da Srbija sama mora da odluči kako će da se postavi kada je riječ o sankcijama Rusiji.

Donfried je u intervjuu za Politiku ocijenila kao veoma važno za priključivanje Srbije Evropskoj uniji i to što je glasala da se suspenduje rusko članstvo u Vijeću UN-a za ljudska prava, prenosi Tanjug.

“Podržavamo Srbiju u daljem svrstavanju uz SAD i EU. Za SAD je važno da se podrži Ukrajina u ratu, ali i da se Rusiji stavi do znanja da mora da plati cijenu za ono što radi. To je naš stav, a Srbija mora sama da odluči kako će da se postavi kada je riječ o sankcijama”, poručila je ona, ističući da je pitanje sankcija “nesumnjivo na stolu” pred Srbijom.

Donfried je naglasila da su za najveći broj novih investicija i ekonomski rast u Srbiji zaslužne zemlje EU. Navela je da je vanjskopolitički interes Srbije pridruživanje EU, te dodala da SAD podržava taj proces.

“Na Srbiji je da odluči gdje joj leže vanjskopolitički interesi i da teži tom cilju”, kazala je.

‘Vučić jasan gdje vidi budućnost’

Na pitanje da li je zadovoljna onim što je čula na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Srbije Anom Brnabić, Donfried je pozitivno ocijenila stav predsjednika zemlje i naglasila je da je Vučić veoma jasan u vezi sa tim gdje vidi budućnost Srbije, a to je EU.

Govoreći o utjecaju Rusije i Kine, rekla je da Srbija treba da odluči kakva će njena vanjska i sigurnosna uloga biti.

“Srbija mora da razmišlja o tome ko je podržava, a ko ne bi volio da uspije”, poručila je zvaničnica State Departmenta.

Donfried je naglasila i da je veoma važno za Kosovo i Srbiju da sarađuju i riješe odnos.

Prema njenim riječima, SAD podržava dijalog kojem posreduje EU i sveobuhvatan sporazum koji će rezultirati normalizovanjem odnosa s fokusom na međusobno priznanje.

Nuklearni rat nezamisliv

Kada je riječ o ratu između Ukrajine i Rusije, kao i mogućnosti da dođe do trećeg svjetskog i nuklearnog rata, Donfried je rekla da SAD smatra da je ruski rat neisprovociran i nepravedan.

“Ukrajina je nevina strana i posvećeni smo tome da se Ukrajina brani. Predsjednik SAD-a Biden je eksplicitno rekao da je cilj da se zaustavi rat, a ne da se pokrene širi sukob i direktni rat sa Rusijom”, rekla je.

Komentarisala je i izjavu ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova da ne isključuje mogućnost trećeg svjetskog rata i nuklearnog rata i podsjetila da su i SAD i Rusija rekle da je nuklearni rat nezamisliv.

Smatra da, kao nuklearne sile, te dvije zemlje snose odgovornost za to da se pobrinu da nuklearno oružje nikada ne bude upotrijebljeno. Izrazila je nadu da Rusija i dalje želi da se suzdržava od upotrebe tog oružja.

Izvor: Agencije