Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu zbog ‘Dobrovoljačke ulice’

Haški tribunal je ranije ocijenio da je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici u centru Sarajeva bila legitimna vojna meta.

U Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine došlo je do okršaja pripadnika Teritorijalne odbrane Republike BiH i pripadnika JNA u povlačenju (Screenshot)

Državno tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv 11 osoba zbog sumnje da su počinili ratne zločine nad pripadnicima Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu početkom maja 1992. godine, objavili su bosanskohercegovački mediji u utorak.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić izjavio je da će više detalja o samoj optužnici biti saopšteno u srijedu.

Tužilaštvo BiH je 2018. godine ponovo otvorilo istragu protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hasana Efendića, Jusufa Pušine i Emira Švrakića u predmetu “Dobrovoljačka ulica”.

Istraga je nastavljena zbog sumnje da je počinjen ratni zločin, a tom odlukom tužilaštva stavljena je van snage ranija naredba o obustavljanju istrage, donijeta sredinom januara 2012. godine.

Razmjena Izetbegovića

U Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine došlo je do okršaja pripadnika Teritorijalne odbrane Republike BiH i pripadnika JNA u povlačenju u kojem je, po navodima Tužilaštva BiH, stradalo sedam i ranjeno 14 osoba.

U jednom od intervjua Milutin Kukanjac, nekadašnji komandant Druge vojne oblasti, kazao je da je smrtno stradalo šest osoba.

Prema podacima Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite bh. entiteta Republika Srpska, u sukobima 2. i 3. maja ubijena su 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno.

Tog je dana trebala biti izvršena razmjena vojnika JNA iz Kasarne Bistrik u Sarajevu u zamjenu za predsjednika Predsjedništva RBiH Aliju Izetbegovića, kojeg je dan ranije JNA zarobila na aerodromu na povratku iz Lisabona.

Haški tribunal je ranije ocijenio da je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila legitimna vojna meta.

Izvor: Al Jazeera i agencije