Schallenberg: Evropska unija ne smije zaboraviti Zapadni Balkan

Ministar vanjskih poslova Austrije kaže da mu je posebno važno da regija Zapadnog Balkana, koja se već godinama nalazi u čekaonici Evropske unije, ne bude zaboravljena.

Pored punopravnog članstva, postoje mnogo oblici vezivanja za Uniju, kazao je Alexander Schallenberg (EPA)

Ministar vanjskih poslova Austrije Alexander Schallenberg izjavio je da mu je naročito važno da Evropska unija ne zaboravi Zapadni Balkan, koji je već godinama u briselskoj čekaonici, istovremeno izrazivši čuđenje zbog kritika njegove izjave da bi trebalo pronaći alternativu članstvu Ukrajine u EU.

Tokom posjete Jordanu rekao je da je jasno stavio do znanja da je Ukrajina dio Evrope i podsjetio da je u februaru s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, tokom posjete Kijevu, kazao kako nije siguran da li je punopravno članstvo u EU jedini put, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju APA..

Schallenberg je podvukao da mu je, kao šefu austrijske diplomatije, posebno važno da regija Zapadnog Balkana, koja se već godinama nalazi u čekaonici EU-a, ne bude zaboravljena.

“Moramo paziti koje signale šaljemo i moramo biti veoma obazrivi koja očekivanja stvaramo”, upozorio je on.

Mnogi oblici vezivanje za EU

Schallenberg je kazao da istočno partnerstvo ne može dalje postojati, zato što je jedna država brutalno napala treću i jedna de facto odustala od svog suvereniteta – Bjelorusija.

Prema njegovim riječima, pored punopravnog članstva u EU, postoje mnogi oblici vezivanja za Uniju.

S tim u vezi je ukazao na primjere Švicarske, Velike Britanije, Norveške i Islanda.

“Mislim da tu postoji još prostora za diskusiju. Uvijek smo govorili da nema prečica, to jest brzih traka do članstva u EU, već da je pristupanje EU proces koji ima svoje stepenice”, poručio je Schallenberg.

Schallenberg je, tokom vikenda na jednom skupu u Austriji, rekao da treba pronaći alternativu za približavanje Ukrajine EU, koje ne bi išlo obavezno ka punopravnom članstvu u Uniji.

Izvor: Agencije