Oliver Varhelyi protiv bojkota izbora u BiH

Bojkot izbora ili nepriznavanje rezultata nas neće nigdje dovesti, rekao je Evropski povjerenik.

Hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman (desno) primio je u Zagrebu povjerenika EK-a za susjedstvo i proširenje Olivera Varhelyija (Marko Lukunic/PIXSELL)

Evropski povjerenik Oliver Varhelyi pozvao je danas na poštene izbore u Bosni i Hercegovini i poručio da se njihovim bojkotom ili nepriznavanjem ne bi ništa postiglo, dok je ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao da je postojeći izborni zakon u BiH na štetu tamošnjih Hrvata.

Grlić Radman primio je danas u Zagrebu povjerenika EK-a za susjedstvo i proširenje, a BiH je, po priznanju Varhelyija, bila jako napeta i teška tema, prenijela je Hina.

Varhely je konstatirao da je, nažalost, izgubljeno ključno vrijeme za BiH 2021, kada je bila prilika da se isprave određene stvari vezane uz izborni zakon i ustavnu reformu.

Smatra da izbori u BiH u oktobru moraju biti slobodni i pošteni, s jednakom zastupljenošću sva tri konstitutivna naroda.

“Čekaju nas izbori u oktobru i mi moramo osigurati da ti izbori budu slobodni, pravedni  i da osiguraju jednaku zastupljenost sva tri konstitutivna naroda”, rekao je Varhelyi, istaknuvši da je to “ključ dugotrajne stabilnosti BiH”.

Evropske reforme

Kazao je da je važno da izbori budu “slobodni, pravedni i uključivi kako bi BiH mogla nastaviti reforme”, a bojkotom ništa se ne bi postiglo.

“Bojkot izbora ili nepriznavanje rezultata nas neće nigdje dovesti”, istaknuo je Varhelyi.

Izrazio je “veliko razočaranje” zbog nedostatka napretka  na unutrašnjem planu.

“Ono što je sada svakako važno su mir i stabilnost u BiH, konstruktivna unutarnja klima. Nismo vidjeli napredak na unutarnjem planu i to je doista veliko razočaranje”, rekao je dužnosnik Komisije.

Smatra da propusti vezani uz izmjenu izbornog zakona i ustavnu reformu imaju posljedice “za sam napredak pregovora o tome da BiH postane kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji”, te je ponovo istaknuo da je “bitno da BiH ispuni svih 14 kriterija kako bismo počeli pregovore”.

Izvor: Agencije