Milanović u Livnu poručio kako nije nacionalista

Lično ću se angažirati da se Hrvate u BiH posve politički ne porazi na sljedećim izborima, rekao je hrvatski predsjednik.

U pripremi izbora narušena su temeljna načela Dejtonskog sporazuma, mišljenja je Milanović (Denis Kapetanović / PIXSELL)

Predsjednik Zoran Milanović izjavio je u subotu u Livnu kako je Bosna i Hercegovina za Hrvatsku sigurnosno, emocionalno i državničko pitanje i da nema države koja toliko želi njen ulazak u Evropsku uniju, te poručio kako će osobno angažirati da se tamošnje Hrvate posve politički ne porazi na sljedećim izborima.

„Nema države koja želi ulazak BiH u Europsku uniju koliko to želi i koja na tome radi kao Hrvatska. Iz sentimentalnih, ali i čisto sebičnih razloga. To je u interesu zajednice koju predstavljam“, rekao je Milanović na svečenoj akademiji u povodu 30. godišnjice vojne akcije u kojoj su hrvatske postrojbe zaustavile proboj JNA i srpskih snaga koje su nastojale osvojiti Livno te presijeći Hrvatsku na dva dijela, prenijela je Hina.

Ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Livnu hrvatski predsjednik je položio vijenac i zapalio svijeće.

‘Nasilna organizacija izbora’

Milanović je dodao je kako će se nakon njegova govora u Livnu postavljati pitanja o motivima poruka navodeći kako se u Zagrebu puno snažnije zagovara evropska perspektiva BiH “nego u većem dijelu Sarajeva”.

„Nama je ovo važno. Nama je ovo sigurnosno, emocionalno, državno pitanje druge, susjedne države“, rekao je.

Kritizirao je odnos međunarodnih dužnosnika prema Bosni i Hercegovini, posebno oko pokušaja da se “nasilno organiziraju izbori”, te na njima poraze Hrvati.

„Čekaju vas ne bitke, nego dogovori. Nije sve izgubljeno. Učinit ću sve da ne bude sve izgubljeno, da vas predstavljaju ljudi koje vi birate“, rekao je Milanović.

Dodao je kako su u pripremi izbora narušena temeljna načela Dejtonskog sporazuma.

„To nije put u Europu. Tako europska država ne funkcionira“, istaknuo je.

Za sebe je rekao kako nije nacionalist za što ga optužuje dio bošnjačkih političara i javnosti.

‘Ovdje se rijetkom hrabrošću branila BiH’

Govoreći o obljetnici vojne pobjede hrvatskih snaga na Livanjskome polju, hrvatski predsjednik je rekao kako to Republika Hrvatska nikada neće zaboraviti.

„Ovdje se prije 30 godina rijetkom hrabrošću branila BiH, europska BiH, ali i hrvatska obala. Hrvatska to ne može zaboraviti“, naveo je.

Po njegovu tumačenju, da Hrvatska i BiH nisu imale embargo na naoružanje, te da su imale dostupnost naoružanja kakvo danas ima Ukrajina ne bi se dogodio pad Vukovara.

„Da smo imali kao što danas ima Ukrajina Vukovar ne bi pao. Tenkovi ne bi prešli Dunav“, rekao je.

Predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović rekao je kako neće uspjeti pokušaji podjele Hrvata u BiH, te da će se očuvati načela iz Ustava BiH za koje su se borili branitelji.

„Nismo, niti ćemo popustiti da iz ustava nestane konstitutivnost, jednakopravnost i suverenost“, rekao je.

Dodao je kako će BiH biti domovina hrvatskog naroda.

Izvor: Agencije