Hercegovina podrhtavala i tokom noći: Poginula djevojka imala 27 godina

Žena iz Stoca podlegla je povredama nakon što se stijena obrušila na njenu kuću.

Šteta je zabilježena u Mostaru i drugim hercegovačkim gradovima (Denis Kapetanović / PIXSELL)

Ženska osoba starosti 27 godina preminula je od povreda zadobivenih u zemljotresu koji je u petak navečer pogodio Bosnu i Hercegovinu, s epicentrom u blizini Nevesinja, potvrđeno je iz Kantonalne bolnice “Doktor Safet Mujić“ u Mostaru za Anadoliju.

Djevojka je smrtno stradala nakon što se stijena obrušila na kuću u Stocu. Roditelji djevojke zadobili su lakše tjelesne povrede.

Prema svjedočenjima mještana Elmira je u porodičnoj kući u naselju Kukavac živjela s roditeljima, koji su lakše povrijeđeni, piše sarajevski portal Klix.ba.

Hitna pomoć Elmiru je prevezla u mostarsku bolnicu gdje su ljekari pokušali da je ožive, ali bezuspješno. Povrede koje je zadobila bile su fatalne.

Epicentar između Stoca i Ljubinja

Zemljotres je istočni Hercegovinu pogodio u petak navečer u 23:08 sati, a osjetio se u većem dijelu regije.

Nakon njega, tokom noći Federalni hidrometeorološki zavod registrovao još nekoliko zemljotresa manjeg intenziteta.

Evropski mediteranski seizmološki centar objavio je da je epicentar prvog, najjačeg zemljotresa bio između Stoca i Ljubinja, 40-ak kilometara od Mostara, na dubini dva kilometra. Prema prvim informacijama, zabilježena je i šteta u bližem području.

U općini Stolac zabilježeno je više odrona te šteta na slabije građenim objektima.

Načelnik Ljubinja Stevo Drapić rekao je da sumnja kako će se ponovno moći koristiti objekt općinske uprave koji je teže stradao u potresu.

Radi se o zgradi nastaloj u vrijeme Austrougarske.

Veliki broj građana je veći dio noći proveo na otvorenom, izvan obiteljskih domova.

Osjetio se u regiji

Potres se osjetio u cijeloj Crnoj Gori i BiH, sve do sjevera Dalmacije. Kako prenose lokalni mediji, građani su u strahu izašli iz kuća i stanova.

Seizmološka služba pri Geofizičkom odsjeku Prirodno-matematičkog fakulteta u Zagrebu izvijestila je da se u 23.07 sati kod Nevesinja u Bosni i Hercegovini dogodio potres magnitude 6,1 po Richteru.

Zemljotres je, kako je javila Hina, izazvao i materijalnu štetu u Mostaru i drugim hercegovačkim gradovima, dok su prijavljeni i prekidi u opskrbi električnom energijom u Stocu i Čapljini.

Tokom noći zabilježena su nova podrhtavanja, u 1:55 sati (2,9 stepeni Richterove skale), 2:02 (2,6 Richtera), 2:59 (4,3) i 4:20 (4,4).

Epicentar svih potresa bio je u blizini Stoca.

Gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković izrazio je u subotu sućut porodici poginule sugrađanke te je proglasio nedjelju, 24. aprila, danom žalosti.

„Iako smo se nakon potresa ponadali da je šteta samo materijalna, razorna snaga prirode odnijela je jedan ljudski život“, rekao je Bošković.

Izvor: Al Jazeera i agencije