EU žali što nema sporazuma Kosova i Srbije o tablicama

Evropska unija žali što na sastanku dvojice glavnih pregovarača u Briselu nije postignut dogovor, pa režim stikera ostaje da važi.

Radna grupa o registarskim tablicama završila je rad u srijedu (Al Jazeera)

Glasnogovornik Evropske unije Peter Stano potvrdio je u petak da režim stikera ostaje da važi, s obzirom na to da sporazum o trajnom rješenju za tablice između Srbije i Kosova nije postignut.

Stano je u saopćenju za medije naveo da EU žali zbog toga što na sastanku dvojice glavnih pregovarača u četvrtak u Briselu nije postignut dogovor o registarskim tablicama, prenosi Tanjug.

Dodao je da je Radna grupa o registarskim tablicama završila rad u srijedu rad, ispitavši sve opcije za trajno rješenje ovog pitanja, a na osnovu standarda i prakse EU-a.

Dogovori o sljedećim koracima

U saopćenju se navodi da EU, kao posrednik, poziva glavne pregovarače dvije strane da se narednih dana ponovo sretnu u Briselu kako bi se dogovorili o sljedećim koracima radi postizanja dogovora.

“EU i međunarodna zajednica očekuju da se obje strane uzdrže od bilo kakve unilateralne akcije, što bi moglo ugroziti sigurnost na terenu i dodatno iskomplicirati dalji napredak u dijalogu”, navodi Stano u saopćenju.

Prenio je da su glavni pregovarači također razgovarali o drugim aktuelnim pitanjima, uključujući primjenu ranijih sporazuma i pripremu terena za sljedeći sastanak na visokom nivou, te dodao da će razgovori o tim temama biti nastavljeni narednih dana.

Izvor: Agencije