Vijeće sigurnosti UN-a danas razmatra izvještaj o stanju na Kosovu

Na sjednici će biti razmatran polugodišnji Izvještaj generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Antonija Guterresa za period od septembra 2021. do marta ove godine.

Antonio Guterres ohrabruje Kosovo i Srbiju da se angažiraju na postizanju konkretnih rezultata (EPA)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda razmatrat će u srijedu redovni šestomjesečni izvještaj generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa o stanju na Kosovu.

Na sjednici će biti razmatran Izvještaj generalnog sekretara UN-a o radu UNMIK-a za period od septembra 2021. do marta ove godine.

U izvještaju će, kako prenosi Tanjug, generalni sekretar UN-a izraziti žaljenje što je u dijalogu Srbije i Kosova do sada postignut samo “ograničen napredak” i ukazati da dijalog uz posredovanje Evropske unije ostaje ključni okvir za normalizaciju odnosa.

Guterres ohrabruje obje strane da se konstruktivno angažiraju na postizanju konkretnih rezultata.

‘Ohrabriti Srbiju i Kosovo da nastave pregovarati’

“Proces dijaloga i napori da se postigne normalizacija imaju punu i nesumnjivu podršku UN-a”, piše u izvještaju generalnog sekretara UN-a.

Naveo je da u tom pogledu ključno zadržavanje otvorenog, transparentnog i inkluzivnog procesa kako bi se postigli održivi sporazumi i ohrabrilo Srbiju i Kosovo da “osiguraju značajno učešće širokog kruga učesnika” u procesu dijaloga.

Guterres je, također, uputio poziv Kosovu i Srbiji da nastave saradnju u okviru postojeće Radne grupe za nestala lica.

Nezavisnost od Srbije Kosovo je proglasilo u februaru 2008. godine.

Izvor: Agencije