U Briselu sastanak radnih grupa za tablice Srbije i Kosova

Evropska unija će pomoći objema delegacijama da pronađu rješenja, ali odgovornost za to je na njima, rekao je glasnogovornik Evropske unije, Peter Stano.

Održavanje sastanaka radnih grupa započeto je nakon što je zaključen sporazum o privremenom rješenju za tablice krajem septembra (Tanjug)

U Briselu će u srijedu i četvrtak biti održana sljedeća runda sastanaka radnih grupa Srbije i Kosova za pronalaženje trajnog rješenja za tablice, dok će sastanak glavnih pregovarača, Besnika Bislimija i Petra Petkovića, biti održan u četvrtak, rekao je Tanjugu.

Glasnogovornik Evropske unije rekao je za Tanjug da će EU pomoći objema delegacijama kako bi rješenja bila pronađena, ali je naglasio da je odgovornost za pronalaženje rješenja na dvjema stranama.

“Želimo da do 21. aprila oni postignu napredak”, naglasio je Stano.

Neophodna ‘politička fleksibilnost i kompromis’

Istakao je da će “svaki sporazum o registarskim tablicama zahtijevati političku fleksibilnost i kompromis”.

Kosovo tvrdi da 21. aprila ističe rok za primjenu naljepnica kao šestomjesečnog rješenja, dok Srbija navodi da se s Kosovom u Briselu u oktobru nisu dogovorili da 21. aprila ističe rok režimu naljepnica, već mandat ekspertima radnih grupa da do tada pronađu rješenje za tablice, koje će potom predstaviti stranama.

Održavanje sastanaka ovih radnih grupa započeto je nakon što je zaključen sporazum o privremenom rješenju za tablice krajem septembra u Briselu. koji je deeskalirao situaciju na Sjeveru Kosova, odnosno na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak, koji su bili blokirani 14 dana u septembru i početkom oktobra prošle godine.

Izvor: Agencije