Abazović predstavio koncept nove crnogorske vlade

Aktualnoj vladi premijera Zdravka Krivokapića izglasano je nepovjerenje u parlamentu početkom februara.

Crnogorski mandatar Dritan Abazović predstavio je koncept nove manjinske vlade koja će, prema najavama, imati 20 ministara i četiri potpredsjednika, dok je ostavkom Strahinje Bulajića odblokiran rad crnogorskog parlamenta, koji treba potvrditi Abazovićevu vladu.

Očekuje se da nova većina zatraži održavanje sjednice Skupštine naredne sedmice, na kojoj bi vlada bila potvrđena.

“Sad je sve na zastupnicima, na njima je da odluče kad će biti održana sjednica. Što se mene tiče ona može biti i sutra, ali su praznici pa je realnije da bude naredne sedmice”, rekao je Abazović na konferenciji za novinare predstavljajući koncept buduće vlade za koju je rekao da će počivati na dva stuba – vladavini prava i ekonomskom razvoju.

Evropska perspektiva i stabilnost

“Očekujem podršku 46 zastupnika”, rekao je Abazović.

Rekao je da je “ideja da Crna Gora umjesto političke nestabilnosti dobije stabilnost, pomirenje i evropsku perspektivu”.

Uz građanski pokret URA, na čijem je čelu Abazović, vladu će činiti Socijalistička narodna partija, Socijaldemokratska i stranke manjina, dok će je bez sudjelovanja podržati i Demokratska partija socijalista predsjednika države Mila Đukanovića.

Aktualnoj vladi premijera Zdravka Krivokapića izglasano je nepovjerenje u parlamentu početkom februara.

Bulajićeva smjena odblokiranje rad parlamenta

Ranije u srijedu zastupnik Demokratskog fronta (DF) Strahinja Bulajić podnio je ostavku na mjesto potpredsjednika Skupštine Crne Gore čime su stvoreni uslovi za potvrđivanje nove vlade i odblokiranje rada parlamenta.

Bulajić je od 1. marta odbijao zakazati sjednicu parlamenta jer je, kako je tvrdio, novom manjinskom vlada izdata volja birača.

Prethodno je u februaru smijenjen sa mjesta predsjednika parlamenta Aleksa Bečić, pa je ulogu čelnika parlamenta preuzeo Bulajić.

Nakon Bulajićeve ostavke sjednicu crnogorskog parlamenta za potvrdu nove vlade treba da zakaže drugi potpredsjednik Ervin Ibrahimović, iz Bošnjačke stranke.

Izvor: Al Jazeera i agencije