Članovi Predsjedništva BiH s američkim senatorima: Tema i Ukrajina

Američki senatori u Sarajevo su došli iz Beograda, gdje su tokom razgovora s predsjednikom Srbije zatražili da ta zemlja uvede sankcije Rusiji.

Članovi Predsjedništva BiH s američkim senatorima u Sarajevu (Predsjedništvo BiH)

Predsjedavajući i članovi državnog predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić primili su danas u Sarajevu delegaciju Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, u jeku političke krize u zemlji, no nije ponuđeno više detalja sa tog sastanka.

Kako je saopćeno kratko iz Predsjedništva BiH, članovi tročlanog predsjedništva sastali su se s američkim senatorima Komisije za vanjske poslove Jeanne Shaheen i Chrisom Murphyem, senatorom Komisije za oružane snage Thomom Tillisom te američkim ambasadorom Michaelom Murphyjem.

Razgovarano je o ukrajinskoj krizi, kao najvećem sigurnosnom, humanitarnom i ekonomskom izazovu s kojim se evropski kontinent suočava.

Upravo je to pitanje podijelilo vladajući koaliciju u BiH, na one koje su za podršku zapadnim sankcijama Rusiju s jedne, i Milorada Dodika koji podržava Rusiju Vladimira Putina s druge strane.

Pojačan interes američke administracije

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost delegaciji američkog senata na dosadašnjoj podršci i naporima koje čine za BiH, kao i na posjeti, kojom prilikom su razgovarali o temama bilateralne saradnje, evropskih integracija BiH i Zapadnog Balkana, održavanja izbora i pitanjima perspektive mladih te o produžetku sigurnosne misije EUFOR “Althea” u BiH, saopćilo je Predsjedništvo.

Razgovarano je o pojačanom interesu nove američke administracije prema BiH i regiji na EU putu i prenesen je nastavak američke podrške evropskim integracijama regije. Američki senatori su izrazili podršku BiH na putu ka napretku, kao i ekonomskom partnerstvu.

Američki senatori u Sarajevo su došli iz Beograda, gdje su tokom razgovora s predsjednikom Srbije zatražili da ta zemlja uvede sankcije Rusiji.

Izvor: Agencije