Plenković pozvao na dogovor o reformi Izbornog zakona BiH

Hrvatska želi konstruktivno pomoći u postizanju dogovora koji će osigurati ravnopravnost triju konstitutivnih naroda i ostalih u Bosni i Hercegovini, poručio je hrvatski premijer.

Andrej Plenković i Dragan Čović: Izostanak dogovora o izbornoj reformi štetan je za funkcioniranje i reformski put BiH (Vlada Hrvatske)

Premijer Hrvatske Andrej Plenković pozvao je u utprak političare u Bosni i Hercegovini na hitan dogovor o reformi Izbornog zakona i ograničenoj ustavnoj reformi.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) primio je u Zagrebu redsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, s kim je razgovarao o zastoju reforme izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini te aktuelizaciji navedene problematike na evropskom i globalnom nivou u svjetlu zaštite stabilnosti, mira i napretka Bosne i Hercegovin, prenosi Hina.

Na tragu dokumenata Evropske unije, naročito nedavno usvojenog Strateškog kompasa EU-a i predstojećeg izvještaja o Bosni i Hercegovini, istaknuto je kako je reforma izbornog zakonodavstva jedan od ključnih koraka za stabilizaciju i funkcionalnost ove države, navodi se u saopćenju iz Vlade Hrvatske.

Plenković je pozvao na nastavak pregovora političkih aktera u Bosni i Hercegovini, poručivši da se reforma Izbornog zakona i ograničena ustavna reforma, temeljene na provedbi presuda domaćih i stranih sudova, trebaju hitno dogovoriti.

‘Neprihvatljiv nastavak postojeće prakse’

Istaknuo je da je neprihvatljiv nastavak postojeće prakse, po kojoj brojniji konstitutivni narod (Bošnjaci) u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine nadglasava malobrojniji konstitutivni narod (Hrvati) te mu bira predstavnike koji nemaju podršku birača iz redova hrvatskog naroda.

Dodao je da Hrvatska želi konstruktivno pomoći u postizanju dogovora koji će osigurati ravnopravnost tri konstitutivna naroda i ostalih u Bosni i Hercegovini, s kojom Hrvatska želi graditi dobrosusjedske odnose te intenzivirati ekonomsku saradnju.

Opstruiranje i odugovlačenje prijeko potrebne izborne reforme narušit će odnose između naroda u Bosni i Hercegovini, ali i put prema Evropskoj uniji, istakao je Čović.

Izvor: Agencije