Cilj Escobarove reforme je ‘umiriti’ nacionaliste iz HDZ-a

Po mišljenju ‘Radne grupe za BiH’ Escobar je svojim djelovanjem osudio bh. građane na budućnost „etničkih podjela, diskriminacije, progona i nepoštivanja ljudskih prava“.

Escobarovi komentari o pristupanju BiH Evropskoj uniji bez temeljne izborne reforme su u suprotnosti koje EU ima od Bosne i Hercegovine, stoji u pismu (Armin Durgut / PIXSELL)

Radna grupa za Bosnu i Hercegovinu obratila se državnom sekretaru SAD-a Antony Blinkenu povodom nedavnih izjava specijalnog izaslanika te zemlje za Zapadni Balkan Gabriela Escobara, vezano za izbornu i ustavno reformu u BiH.

Po njihovom mišljenju Escobar je svojim djelovanjem osudio bh. građane na budućnost „ etničkih podjela, diskriminacije, progona i nepoštivanja ljudskih prava“.

„Escobar je u svojim komentarima predložio da Bosna i Hercegovina odustane od bilo kakvih pokušaja značajnije ustavne reforme prije pridruživanja Evropskoj uniji. Međutim, time bi se očuvale etničke podjele jednog sistema koji daje prioritet “konstitutivnim narodima” koji su uvedeni Dejtonskim mirovnim sporazumom, modalitetom koji je u presudama Evropskog suda za ljudska prava (ECtHR) u predmetu Sejdić – Finci iz 2009. godine, te predmetu Zornić iz 2014. godine konzistentno osuđivan kao diskriminatoran. Ovim presudama se Bosni i Hercegovini nalaže da prestane s diskriminacijom građana koji ili nisu podobni da se kandidiraju na izborima za visoke političke funkcije zbog svog statusa izostavljenih manjina ili zato što ne žele iskazati pripadnost jednom od konstitutivnih naroda“, stoji u pismu.

Kako se dalje navodi u pismu Escobarovi komentari o pristupanju BiH Evropskoj uniji bez temeljne izborne reforme su u suprotnosti koje EU ima od Bosne i Hercegovine.

„U svom ‘Mišljenju o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji’ Komisija upravo navodi da etnički zasnovane izborne privilegije konstitutivnih naroda u njenom Ustavu “nisu u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima”.  U objavljenom mišljenju se ističe da su “stoga potrebne značajne dodatne reforme kako bi se osiguralo da svi građani mogu ostvariti svoja politička prava, u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava (ECtHR) u predmetu Sejdić-Finci.”, navodi se u pismu.

Umiriti nacionaliste iz HDZ-a

Potpisnici pisma upozoravaju da bi se sprječavanjem demokratskih reformi „umirili samo nacionalisti iz HDZ-a koji propagiraju ideju “legitimnog” bosanskog Hrvata, koncept kojim se dalje utvrđuju etničke podjele, podupiru ciljevi međunarodne agresije iz 90-ih kojima se teži ka uspostavljanju ‘velike Hrvatske’ te izopćavaju umjereniji bosanski Hrvati koji ne pripadaju HDZ-u“.

U pismu se dalje navodi da se ne smije izgubiti iz vida da je Rusija izrazila podršku prijedlogu HDZ-a a razlog te podrške je nastojanje da se podrije stabilnost BiH i podrže secesionističke prijetnje iz RS-a.

U pismu se komentariše i nedavni prijedlog HDZ-ovog poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nikole Lovrinovića.

„Ovaj nacionalistički cilj HDZ-a o utvrđivanju etničkih podjela je u potpunosti postao evidentan nedavnim prijedlogom Nikole Lovrinovića, šefa poslaničkog kluba HDZ-a u Predstavničkom domu državnog parlamenta, da se ozvaniči unošenje pripadnosti konstitutivnom narodu, odnosno etničkog identiteta, u sve lične karte i druge lične isprave. Insistiranjem na etničkoj identifikaciji se priziva ništa manje doli noćna mora ličnih karti u holokaustu ili genocidu nad Tutsijima u Ruandi gdje su lične karte osigurale progon i istrebljenje“.

Isticanje korupcije u Bosni i Hercegovini u nedavnim komentarima specijalnog  izaslanika Escobara je isuviše zgodan način da se izbjegne rješavanje strukturnih nejednakosti Dejtonskog mirovnog sporazuma liječenjem simptoma, a ne uzroka.

„U presudi Karadžiću Pretresno vijeće je utvrdilo da je postojao „zajednički plan da se bosanski Muslimani [Bošnjaci] i bosanski Hrvati trajno uklone s područja na koja su bosanski Srbi polagali pravo”. Nakon nasilnog uklanjanja stanovništva nesrpske nacionalnosti s područja na koje su bosanski Srbi polagali pravo, ubistvima i prisilnim premještanjem, entitet Republika Srpska je priznat i postao legitiman u Dejtonu. Na to priznanje se može gledati kao na nagrada za uspješno proveden genocid, što je zasigurno predstavljalo fundamentalnu nepravdu, ali je ipak je postalo okosnica Dejtonskog mirovnog sporazuma. U presudi Krajišniku je Pretresno vijeće utvrdilo da su uslijed počinjenih zlodjela “izbrisani svi tragovi [bosansko] muslimanskog prisustva i kulture u Foči.”

RS nastoji destabilizirati BiH

Od Daytona Republika Srpska ustrajava u nastojanjima na destabilizaciji Bosne i Hercegovine, uključujući prijetnje odcjepljenjem te nedavno izglasavanje odluke o formiranju vlastitog pravosuđa i vojske. Zaštićena dejtonskom strukturom, diskriminacija je postala norma u Bosni i Hercegovini, zbog čega je i korupcija toliko rasprostranjena, stoji u pismu.

Nedavno usvojena Rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje negiranje holokausta je iskazala jasan stav pohvaljujući države članice koje su se aktivno angažirale u očuvanju onih mjesta koja su služila kao nacistički logori smrti, koncentracioni logori i mjesta ubijanja kako bi se educirale sadašnje i buduće generacije.

Međutim, u Republici Srpskoj i na područjima na kojima su dominantni bosanski Hrvati se osuđeni ratni zločinci glorificiraju, dok se bošnjačkim žrtvama genocida i drugih ratnih zločina zabranjuje postavljanje spomen obilježja ili edukacionih centara na mjestima bivših koncentracionih logora.

Izvor: Agencije