Vučić na radnoj večeri s Pahorom

Predsjednik Srbije boravi u Sloveniji gdje je sa predsjednikom te zemlje razgovarao o aktuelnim temama u regionu i Evropi.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vucic u radnoj posjeti Sloveniji (Tanjug / Predsjedništvo Srbije)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na poziv predsjednika Slovnije Boruta Pahota boravi u radnoj posjeti Sloveniji.

Nakon radne večere u vipavskoj vili Zemono na kojoj su razgovarali o aktuelnim temama u regionu i Evropi, Pahor je rekao kako Slovenija podržava evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i naglasio da u svjetlu mira i stabilnosti lideri u regionu moraju da vode računa da svojim postupcima i izjavama ne zaoštravaju situaciju.

“Veliko mi je zadovoljstvo da je srpski predsjednik i prijatelj Aleksandar Vučić odlučio da prva strana zemlja koju će posjetiti poslije nedavnih izbora bude Slovenija”, rekao je Pahor novinarima.

Pahor je također izjavio da je od početka rata u Ukrajini situacija na Zapadnom Balkanu osjetljivija, prenosi Tanjug, pozivajući se na slovenački portal 24ur.com.

‘Potreba za dijalogom’

Vučić je nakon razgovora s Pahorom rekao kako je odgovornost svih na Zapadnom Balkanu da se sačuvaju mir i stabilnost i da će morati da se uloži ogromna energija da “ne dopustimo da nas politike prošlosti dovedu do bilo kakvih incidenata i problema”.

“Danas je, nažalost, u Evropi dijalog nasušna potreba, ima ga sve manje i zato sam srećan što sam danas ovde i zahvalan predsedniku Pahoru na izuzetnom gostoprimstvu”, rekao je.

Srbija i Slovenija imaju odličnu bilateralnu saradnju, reka oje Vučić (Tanjug / Predsjedništvo Srbije)

Dodao je rekao da vjeruje da će i o situaciji u Ukrajini razmijeniti mišljenja, “od kojih će moći da se izvuku najbolji zaključci u interesu” Srbije i Slovenije.

“U pravu je predsednik Pahor kada kaže da je odgovornost na svima nama na zapadnom Balkanu da sačuvamo mir i stabilnost i upravo tako ćemo morati da se ponašamo i da uložimo ogromnu energiju da ne dopustimo da nas politike prošlosti dovedu do bilo kakvih incidenata i do bilo kakvih problema”, rekao je Vučić.

Podrška Slovenije evropskom putu Srbije

On je kazao da Slovenija “nikada nije tražila takozvani dovoljni razlog da zaustavlja Srbiju na evropskom putu” i dodao da sa Pahorom “može uvijek otvoreno da razgovara o svim pitanjima”.

Prema njegovim riječima, Srbija i Slovenija imaju veoma dobru, čak odličnu bilateralnu saradnju i po političkim i ekonomskim pitanjima.

“Želim da se svim građanima Slovenije zahvalim na podršci koju su uvek na evropskom putu pružali Srbiji i uvek su dobrodošli u Srbiju. Mi imamo, ne samo izuzetno dobre prijateljske odnose već posebno cenimo i volimo Sloveniju i naše slovenačke prijatelje”, poručio je Vučić.

Pahor i Vučić su se prethodni put sastali u Beogradu prošlog novembra, kada je predsjednik Slovenije još jednom izrazio podršku pristupanju zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, ocijenivši da se proces odvija suviše sporo i da to dodatno jača nacionalističke politike.

Izvor: Agencije