Vučić s Dodikom: Mir i stabilnost regije suštinski interes

Veze Srbije i bh. entiteta RS nikada nisu bile snažnije i niko nikada neće moći da ih poremeti, naveo je predsjednik Srbije tokom susreta s članom Predsjedništva BiH.

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik (Anadolija)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u petak u Beogradu s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine  iz reda srpskog naroda Miloradom Dodikom.

“Veze Srbije i [bh. entiteta] Republike Srpske nikada nisu bile snažnije i niko nikada neće moći da ih poremeti”, naveo je Vučić u objavi na Instagramu, uz fotografiju s Dodikom.

Napisao je da su razgovarali o svim važnim pitanjima, razumjeli “težinu pozicije u kojoj se srpski narod danas nalazi” i dogovorili podršku Srbije RS-u, kako ekonomsku, tako i u svim drugim oblastima, prenosi Tanjug.

“Mir i stabilnost regiona su suštinski interes Srbije i RS-a, kao i jedinstven stav o važnim političkim pitanjima za Zapadni Balkan, ali i Evropu”, dodao je Vučić.

Dodik je Vučiću prenio da se na njega i RS vrše veliki pritisci po pitanju unutrašnje političke situacije u Bosni i Hrecegovini.

Vučić je rekao da Srbija neće i ne može prihvatiti primjenu bonskih ovlasti visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, niti uvođenje sankcija rukovodstvu RS-a, te da će raditi na daljoj pomoći narodu RS-a, uz poštovanje integriteta RS-a u okviru Bosne i Hercegovine.

Vučić i Dodik dogovorili su da po formiranju nove vlade Srbije prva zajednička sjednica vlada Srbije i RS-a bude održana u Banjoj Luci.

Izvor: Agencije