Njemački zastupnik: Milanović je ekstremistički političar i ultranacionalist

Hrvatska više ne smije aktivno ugrožavati ustav i državnost susjedne zemlje – niti izvana – niti iznutra, kaže zastupnik Kršćansko-demokratske unije Michael Brand.

Treba biti odlučan u suočavanju s ekstremistima, kaže Michael Brand (EPA)

Bosna i Hercegovina je mjesecima u fokusu zbog opasnosti novog rata bila i prije žestokog napada ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu, kaže Michael Brand.

Zastupnik Kršćansko-demokratske unije (CDU) u njemačkom parlamentu Michael Brand je izjavio da je hrvatski predsjednik Zoran Milanović “ekstremistički političar, koji je od bivšeg komuniste postao ultranacionalist”.

“On [Milanović] nema toliko vlasti. Važniji je hrvatski premijer Andrej Plenković, koji se do sada ponašao proevropski”, kazao je Brand za njemački list Tageszeitung (TAZ).

“On [Plenković] je sada pod pritiskom ekstremnih nacionalista. U međunarodnom pravu i u Evropi je neupitno postojanje granica. Hrvatska više ne smije aktivno ugrožavati ustav i državnost susjedne zemlje – niti izvana – niti iznutra, nego mora vlastitim ekstremistima postaviti granice”, rekao je Brand, prenosi Deutsche Welle (DW).

Osovina bh. entitet RS – Srbija – Rusija

Na pitanje kako ocjenjuje situaciju na Balkanu, koji je s ratom u Ukrajini ponovo u središtu pažnje, kazao je da je “Bosna i Hercegovina mjesecima u fokusu zbog opasnosti novog rata bila i prije žestokog napada [ruskog predsjednika Vladimira] Putina na Ukrajinu”.

“Osovina koja ide od [bh. entiteta] Republike Srpske preko Srbije do Rusije je osovina sposobna za rat. Tome treba dodati i hrvatske nacionaliste u Bosni i Hercegovini”, rekao je Brand.

“Konačno se moramo prestati lagati da se s ekstremistima može osigurati mir. Treba biti odlučan u suočavanju s ekstremistima prije nego što bude prekasno”, dodao je.

Mir mora vojno osigurati NATO

“Njemačka i Evropska unija su, zbog pogrešnih analiza i angažmana, same doprinijele tome da ispadnu iz igre. Uvrede [člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorada] Dodika jednostavno treba ignorirati. Najava o jačanju trupa EUFOR-a nema efekta, jer za nekoliko mjeseci ističe madat, a njegovo produženje u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda neće proći zbog veta koje ima Rusija.”

“Ove sedmice je generalni sekretar NATO-a [Jens Stoltenberg] izričito spomenuo zaštitu Bosne i Hercegovine. Ako efikasno želimo spriječiti sljedeći rat u Evropi, onda se mir mora vojno osigurati od NATO-a, prije svega u Brčkom”, smatra Brand.

Milanović je 8. aprila u Mostaru nagradio ratne veterane Hrvatskog vijeća obrane (HVO), čiji su zapovjednici na Tribunalu u Hagu osuđeni kao ratni zločinci.

U Berlinu nema nikakvih kritika na ovakav nacionalistički kurs Hrvatske, konstatirao je Erich Rathfelder, novinar TAZ-a, koji je razgovarao s Brandom.

Zajedno do evropskog rješenja za BiH

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annaelna Baerbock je nedavno u Bundestagu rekla da u Berlinu nedostaju dublje analize i strategije.

“Gospođa Baerbock javno ostavlja utisak kako ona na Balkanu dosljedno prati ustavno-pravne i evropske politike, što, ustvari, ne radi. Očigledno, njemačka ministrica vanjskih poslova nema vlastitih koncepata i oslanja se na mašineriju Ministarstva [vanjskih poslova]”, kaže zastupnik u Bundestagu.

“Baerbock mora konačno stvari uzeti u svoje ruke ruke i tijesno sarađivati s onima koji se zalažu za evropsko rješenje za Bosnu i Hercegovinu. Jer samo s akterima iz civilnog društva nalazimo izlaz iz bosanske dileme i postižemo stabilnost, mir i vladavinu prava”, zaključio je Brand.

Izvor: Agencije