Visoki predstavnik u BiH počeo koristiti Bonske ovlasti, suspendirao zakon usvojen u RS

Christian Schmidt je poništio je Zakon o nepokretnoj imovini koji je ranije donio bosanskohercegovački entitet Republika Srpska.

Članovi državnog predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić pozdravili su odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta da poništi entitetski Zakon o nepokretnoj imovini, a potez je Džaferović još ocijenio i kao važan za očuvanje ustavnog poretka i mira u zemlji.

Ali, njihov kolega iz tročlanog predsjedništa Milorad Dodik rekao je da je imovina Republike Srpske imovina Republike Srpske i tu ne pomažu ni bonska, niti bilo kakva ovlaštenja, prenio je RTRS.

Dodik je ocijenio da je potez Schmidta “kič i šund politike na koju su ga natjerali oni koji su pitanje imovine protivustavno aktuelizovali”.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt poništio je u utorak Zakon o nepokretnoj imovini koji je ranije donio bosanksohercegovački entitet Republika Srpska.

Schmidt je zakon poništio pozivajući se na Bonske ovlasti koje mu daju pravo sankcinisati osobe ili pravne akte koji urušavaju pravni poredak u Bosni i Hercegovini.

Entitetski zakon o nepokretnoj imovini trebao je osigurati da državna imovina Bosne i Hercegovine pređe u vlasništvo Republike Srpske. Entitetske vlasti donijele su ga u februaru ove godine, a na snagu je trebao supiti 13. aprila.

‘Jednostrano djelovanje’

Ovim je zakonom Narodna skupština RS-a praktično stavila van snage odluku bivšeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna iz 2005. o zabrani raspolaganja državom imovinom sve dok se u parlamentu BiH ne donese zakon koji će urediti to pitanje.

Ashdownova je odluka bila temeljena na činjenici da je BiH kao pravni nasljednik nekadašnje Socijalističke Republike BiH ujedno i vlasnik sve tadašnje društvene imovine.

Vlasti RS-a na Dodikov su direktni poticaj odlučile srušiti odluku visokog predstavnika i jednostrano preuzeti nepokretnu imovinu na teritoriju tog entiteta čiji je titular BiH kao država.

Visoki predstavnik Christian Schmidt ranije je pozvao vlasti Republike Srpske da preduzmu sve potrebne aktvnosti da se zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti u RS-u odmah stavi van snage, te da je on ništavan.

„Rješavanje pitanja državne imovine ne može se postići nikakvim jednostranim djelovanjem, već isključivo transparentnim procesom u Parlamentarnoj skupštini BiH, koji bi za rezultat imao usvajanje relevantnog zakonodavstva na državnom nivou kojim se uređuje ovo pitanje“, naveo je Schmidt.

Izvor: Agencije