Sankcije SAD-a uvedene Asimu Sarajliću i Gordani Tadić

Asim Sarajlić je zastupnik u Parlamentu BiH, a Gordana Tadić je obavljala dužnost glavne tužiteljice Državnog tužilaštva BiH od 2019. do 2021.

Na stranici Američkog ureda za kontrolu strane imovine (OFAC), našli su se danas član SDA i delegat u Domu naroda BiH Asim Sarajlić i Gordana Tadić, bivša glavna tužiteljica Tužilaštva BiH (Arhiva)

Na stranici Američkog ureda za kontrolu strane imovine (OFAC), našli su se danas član SDA i delegat u Domu naroda BiH Asim Sarajlić i Gordana Tadić, bivša glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, javlja Al Jazeerin reporter iz Washingtona Ivica Puljić.

Asim Sarajlić je zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine (BiH) i donedavno je bio visoki dužnosnik Stranke demokratske akcije (SDA) u BiH.

Sarajlić je ozloglašeni subjekt “afere Asim”, političke korupcijske afere u kojoj je Sarajlić uhvaćen kako obećava posao supruzi stranačkog delegata u zamjenu za traženo glasanje za poziciju unutar političke stranke.

Sarajlić je optužen za dodatna kaznena djela, uključujući zlopotrebu položaja i ovlasti i trgovinu utjecajem.

Zloupotreba položaja

Sarajlić je također zloupotrijebio svoj položaj u odnosu na BH Telecom, veliko državno poduzeće BiH.

U tom svojstvu, Sarajlić je lično prihvaćao plaćanje od kandidata za posao u zamjenu za radna mjesta, a inače je vršio prevelik utjecaj na proces zapošljavanja.

Sarajlić je u sklopu te aktivnosti preporučio kandidate koji su navodno bili ozbiljno nedovoljno kvalificirani, što je narušilo integritet tvrtke.

Gordana Tadić obnašala je dužnost glavne tužiteljice Državnog tužilaštva BiH od 2019. do 2021.

Godine 2021. službeno ju je smijenilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće nakon što nije dodijelila predmete tužiocima putem automatiziranog distribucijskog sistema osmišljenog da spriječi donošenje odluka o dodjeli tužilaca na temelju ličnih ili političkih razloga.

Osim toga, Tadić je navodno iskoristila svoju poziciju glavne tužiteljice za promicanje vlastitih ličnih i porodičnih interesa.

Izvor: Agencije