Njemački kancelar za ubrzanje pristupa Zapadnog Balkana Evropskoj uniji

Pravo je vrijeme da se krene naprijed sa procesom pridruživanja Zapadnog Balkana, rekao je Olaf Scholz govoreći u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu.

Njemački kancelar Olaf Scholz (desno) na zajedničkoj konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom (EPA)

Nemački kancelar Olaf Scholz založio se danas za ubrzanje pristupanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji (EU) blokiranog godinama, pominjući “novu eru” u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu.

Scholz je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom obećao da će pomoći u unaprijeđenju tog pitanja.

“Moj utisak je da živimo u novoj eri i da to ima veze i sa ruskom agresijom” u Ukrajini, rekao je njemački kancelar.

Prema njegovim riječima, povećana je potreba za pronalaskom zajedničkih stavova unutar EU-a i zbog toga je “pravo vrijeme da se krene naprijed” sa procesom pridruživanja Zapadnog Balkana.

Rusija i Kina koriste status quo

Lideri Evropske unije su u oktobru na samitu u Sloveniji ponovili, kako podsjeća AFP, “svoju posvećenost procesu proširenja”, što je izazvalo dodatno razočarenje među šest kandidata za članstvo u Evropi (Albanija, BiH, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Kosovo) koji su se nadali da se će EU držati obećane agende.

Suočene sa takvim statusom quo, Rusija i Kina već godinama postavljaju svoje piune u toj strateškoj regiji

Dok su Albanija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora članice NATO-a, Moskva održava duboke veze sa pravoslavnim zemljama poput Srbije.

Uticaj Moskve u Srbiji je i dalje sveprisutan, a Rusija je ključni partner srpske privrede u oblasti energetike, dodaje AFP.

Izvor: Agencije