Bivši policajci u slučaju ‘Potočari’ oslobođeni optužbi

Viši sud u Beogradu oslobodio je Mladena Trbovića i Milana Dumanovića optužbi za odavanje službene tajne, u vezi s njihovim aktivnostima prilikom posjete Aleksandra Vučića Potočarima kod Srebrenice.

Pripadnici MUP-a Srbije su, po usmenom naređenju starješina, bez legitimacija i naoružanja, poslani na tajni zadatak u Potočare (Al Jazeera)

Pred Višim sudom u Beogradu izrečena je oslobađajuća presuda policajcima Mladenu Trboviću i Milanu Dumanoviću, po optužnici koja ih je teretila za odavanje službene tajne.

U obrazloženju presude piše kako nije dokazano da su policajci nanijeli štetu odavanjem službene tajne.

Sudilo im se jer su, u izjavama za Al Jazeeru Balkans 2016. godine, naveli da su policijski službenici, po usmenom naređenju starješina i bez legitimacija i naoružanja, bili upućeni na tajni zadatak u Potočare kod Srebrenice 11. jula 2015. godine.

Tada se dogodio napad na Aleksandra Vučića, tadašnjeg premijera i aktuelnog predsjednika Srbije.

Više tužilaštvo najavilo žalbu

Sud je zaključio da policajci nisu krivi za krivično djelo odavanje službene tajne, jer tužilaštvo nije dokazalo da je nastupila štetna posljedica po službu, odnosno Ministarstvo unutrašnjih poslova, što je bitan uvjet za ovo krivično djelo, rekao je sudija Zoran Ðorđević, prenosi Tanjug.

“Da bi postojalo krivično delo odavanje službene tajne potrebno je da budu ispunjena dva kumulativna uslova – da je podatak koji je objavljen zakonom predviđen kao službena tajna, a drugi je da je nastupila štetna posledica, što nije dokazano”, naveo je sudija.

Na ovu presudu Više javno tužilaštvo će uložiti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, rečeno je Tanjugu u tužilaštvu.

Presuda Mladenu Trboviću i Milanu Dumanoviću javno je objavljena, u skladu sa zakonom, iako je ovaj postupak od početka bio zatvoren za javnost, zbog zaštite “nacionalne sigurnosti i opravdanog interesa u demokratskom društvu”, odnosno radi čuvanja tajnosti podataka koji predstavljaju službenu tajnu.

Detalji presude nisu objavljeni

Javno je objavljena samo izreka presude, bez detalja, također zbog zaštite tajnosti podataka.

Trbović nije prisustvovao objavljivanju presude.

Dumanović i Trbović su optuženi za krivično djelo odavanje službene tajne, odnosno da su u izjavama medijima odali tajne podatke u vezi sa svojim radom u Potočarima.

Bili su uhapšeni 31. decembra 2016, a 7. februara 2017. godine su pušteni da se brane sa slobode.

Detalji optužnice nisu javno saopćeni.

Izvor: Al Jazeera i agencije