Vrhovni sud ukinuo presudu Sanaderu za aferu Hypo

Bivši hrvatski premijer proglašen je krivim 2018. u ponovljenom postupku i nepravomoćno osuđen zbog ratnog profiterstva na dvije i po godine zatvora.

Vrhovni sud je saopćio da je prihvatio žalbu optuženika te ukinuo presudu Županijskog suda u Zagrebu (EPA)

Vrhovni sud Hrvatske je ukinuo presudu bivšem premijeru i predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivi Sanaderu za aferu Hypo kojom je krajem oktobra 2018. u ponovljenom postupku proglašen krivim i nepravomoćno osuđen zbog ratnog profiterstva na dvije i po godine zatvora.

Tužiteljstvo je Sanadera u aferi Hypo teretilo da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova krajem 1994. i početkom 1995. uzeo proviziju u protivvrijednosti od 3,6 miliona kuna (gotovo 500.000 eura), nakon što je ta austrijska banka Hrvatskoj odobrila kredit za kupovinu zgrada diplomatskih predstavništava.

Kako se radilo o vremenu u kojem je Hrvatska bila u neposrednoj ratnoj opasnosti Sanader je optužen i da je ratni profiter, prenosi Hina.

Odluka suda

Prvu osuđujuću presudu u ovom slučaju, koja je Sanaderu izrečena zajedno s presudom za primanje mita od direktora MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, 2014. je ukinuo Ustavni sud i zatražio novo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu.

Vrhovni sud je saopćio da je prihvatio žalbu optuženika te ukinuo presudu Županijskog suda u Zagrebu. Na javnoj sjednici Vrhovnog suda 22. februara Sanader i njegova odbrana su tražili da se presuda preinači ili poništi, dok je tužiteljstvo zatražilo strožiju kaznu.

“U ponovljenom postupku potrebno je s više pažnje ocijeniti jesu li se u ponašanju optuženika stekla sva bitna obilježja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti”, saopćio je Vrhovni sud.

Izvor: Agencije