Komšić zatražio kandidatski status za BiH u Evropskoj uniji

Slobodan sam vas zamoliti da u okviru institucija Europske unije stavite u razmatranje mogućnost dodjeljivanja kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, napisao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Kontinuitet stava Predsjedništva Bosne i Hercegovine od 2014. godine je osuda aneksije Krima od Rusije (EPA)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je pismo čelnicima Evropske unije, naglasivši da bi dodjela kandidatskog statusa ojačala sigurnost i suverenitet ove zemlje.

Kako je naveo, u prethodnom periodu, ispunjavajući dio obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koje se tiču usklađivanja bh. vanjske politike s vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a, Bosna i Hercegovina se pridružila svim EU mjerama usmjerenim protiv onih koji su izvršili napad na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, čprenosi Fena.

“Posebno želim istaći da je to kontinuitet stava Predsjedništva Bosne i Hercegovine od 2014. godine, kojim se osuđuje aneksija Krima od Rusije, čime je narušen teritorijalni integritet Ukrajine i izvršen direktan udar na njen suverenitet. Dozvolite da u ime građana Bosne i Hercegovine, zajedno s brojnim drugim zemljama, opasnu političku i vojnu aktivnost Rusije ocijenim neprihvatljivom, posebno jer se takva politika nalazi izvan normi međunarodnog javnog prava i njegovih važećih akata, kao što je to Povelja Ujedinjenih naroda”, je Komšić.

Kako je naglasio, u ovo vrijeme, kada jedna velika zemlja, koristeći svoje vojne potencijale, nastoji zauzeti i sebi podčiniti susjednu zemlju, više nego ikada je potrebno evropsko jedinstvo i jasan signal da je Zapadni Balkan dio Evrope, a države koje ga čine neupitne buduće članice EU-a.

Ta vizija Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana u EU počiva na Strategiji vanjske politike Bosne i Hercegovine.

Kandidatski status ne znači i automatsko pokretanje pregovaračkog procesa

“Imajući u vidu navedeno, smatrajući kako smo svi zajedno u situaciji da sagledamo sve buduće političke i sigurnosne aspekte u Europi, slobodan sam vas zamoliti da u okviru institucija Europske unije stavite u razmatranje mogućnost dodjeljivanja kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini. Potpuno sam svjestan, kako je Europska komisija u svome Mišljenju o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji istakla 14 ključnih prioriteta koji imaju za cilj dovođenje zemlje u sposobnost da ostvari kandidatski status, a onda nakon obavljenog pregleda napretka otvori EU pregovarački proces po klasterima i novoj metodologiji. Dio ključnih prioriteta je ostvaren, dok drugi dio još uvijek, nažalost nije. Međutim, ako uzmemo u obzir da bi se dodjelom kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini stvorio novi ambijent i dala još jedna potvrda o nepodjeljivosti i suverenosti moje zemlje, onda bi to svakako imalo svoj niz pozitivnih efekata  na sveukupnu sigurnost i stabilnost BiH, a time i cjelokupnog regiona Zapadnog Balkana”, napisao je Komšić u pismu predsjedniku Vijeća EU Charlesu Michelu, predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, visokom predstavniku EU za sigurnost i vanjsku politiku Josepu Borellu te komesaru za proirenje i pooitiku susjedstva Oliveru Varhelyiju.

“Naravno, kandidatski status ne znači i automatsko pokretanje pregovaračkog procesa. To ostavlja dovoljan period vremena da se nakon obavljenog pregleda napretka istaknu uvjeti kojim bi se Bosna i Hercegovina dovela u stanje da kvalitetno i bez unutarnjih blokada uđe u proces pregovora sa Europskom unijom ispunjavajući kriterije iz Kopenhagena. U tom periodu, treba učiniti niz reformi, kako bi Bosna i Hercegovina bila osposobljena za pregovarački proces. Među njima su svakako reforma ustava, odnosno političkog sistema u cilju postizanja demokratizacije društva i standarda ljudskih prava. Ključno je otkloniti sve etničke podjele koje uzrokuju različite političke blokade, kako bi državne institucije mogle dovoljno brzo i efikasno obavljati svoj reformski posao”, naveo je Kompšić u pismu.

Izvor: Agencije