Varhelyi: EU pretprisutnu pomoć BiH upućuje kao jedinstvenoj zemlji, a ne entitetima

Komisija upućuje sredstva iz instrumenta IPA III Bosni i Hercegovini kao jedinstvenoj, ujedinjenoj i suverenoj zemlji.

Povjerenik Evropske komisije za proširenje Oliver Varhelyi

Evropska komisija sredstva pretpristupne pomoći Bosni i Hercegovini upućuje kao jedinstvenoj zemlji i o njima ne raspravlja direktno s entitetima u BiH, odgovorio je povjerenik Komisije za proširenje Oliver Varhelyi hrvatskoj eurozastupnici Željani Zovko na pitanje kako se raspodjeljuje pomoć EU-a u BiH.

“Kao izvjestiteljica Evropskog parlamenta za IPA III, pitala sam Evropsku komisiju kako se sredstva iz ovog vanjskog financijskog instrumenta usmjeravaju u Bosni i Hercegovini. Svjesna nedovoljne i neravnomjerne raspodjele IPA sredstava unutar BiH, zatražila sam i od Komisije da pojasni financijsku potporu po administrativnim jedinicama u zemlji. Dobila sam odgovor na svoje prvo pitanje, a čekam da Komisija odgovori i na drugo”, pojasnila je Zovko u izjavi za Hinu.

Zovko, potpredsjednica Odbora za vanjske poslove (AFET) Evropskog parlamenta i izvjestiteljica za instrument IPA III, postavila je zastupničko pitanje Komisiji podržavaju li se Instrumentom pretpristupne pomoći (IPA) III projekti koje predlažu tijela federalnih entiteta u Bosni i Hercegovini ili Komisija projekte iz te zemlje razmatra sve zajedno.

Ključna uloga Delegacije EU-a u BiH

Povjerenik Varhelyi odgovorio je da Komisija upućuje sredstva iz instrumenta IPA III Bosni i Hercegovini kao jedinstvenoj, ujedinjenoj i suverenoj zemlji kao pomoć u reformama na temelju državnih strategija.

Tamo gdje se nadležnosti dijele između različitih nivoa vlasti u zemlji, strategije i projekti provode se u saradnji svih nadležnih tijela, uključujući i na nivou entiteta i kantona, odgovoreno je iz Komisije.

Komisija je istaknula i da pretpristupnom podrškom u Bosni i Hercegovini upravlja Delegacija EU-a u BiH te da Komisija ne raspravlja o projektima niti ih finansira direktno ili odvojeno s tijelima entiteta i kantonalnim tijelima.

Izvor: Agencije