Hrvatska još traga za 1.840 nestalih

U godinama od rata ekshumirano je više od 5200 posmrtnih ostataka žrtava, od kojih je 4100 identificirano.

U Vukovaru se još traga za 386 osoba čiji se trag gubi u jesen 1991.  (Pixsell)

U Hrvatskoj se još traga za 1.840 osoba nestalih u Domovinskom ratu, rečeno je na okruglom stolu “Pravo obitelji na istinu – pravo nestalih na identitet”, koji je održan u Vukovaru u povodu 30. godišnjice potrage za nestalima u Domovinskom ratu.

“Iz dana u dan nas je sve manje. Umiru ne samo roditelji, nego i djeca nestalih. Za nekoliko godina gotovo da neće biti nikoga da ih traži. Unatoč protoku vremena, mi i danas živimo u 1991. godini. Život ide dalje, mladi odrastaju, žene se, udaju, ali nama je i dalje teško”, rekla je Manda Patko, predsjednica Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja “Vukovarske majke”, prenijela je Hina.

Podsjetila je da se u Vukovaru još traga za 386 osoba čiji se trag gubi upravo u tom gradu u jesen 1991.

Najviše nestalih na Banovini

Po riječima direktorice Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja Ivone Paltrinieri, u posljednjih godinu dana ta je uprava najviše probnih iskopavanja provela u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji, koje, uz Banovinu, imaju najviše nestalih osoba.

Paltrinieri je rekla i da je u šest godina u te dvije županije pregledano više od pola miliona kvadratnih metara i 100 lokacija za koje se sumnjalo da skrivaju posmrtne ostatke hrvatskih branitelja i civila.

Pritom je podsjetila kako je u godinama od Domovinskog rata ekshumirano više od 5200 posmrtnih ostataka žrtava agresije, od kojih je 4100 identificirano.

“Probna iskapanja trenutačno obavljamo na području Dalmacije, gdje smo obradili dio lokacija u Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji. U planu nam je nakon Uskrsa početi s istraživanjima na području Banovine te Vukovarsko-srijemske županije”, najavila je Paltrinieri.

Kako je rekla predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih branitelja i civila Ljiljana Alvir, pravo porodice na istinu o nestalima je ono što najviše traže i na što imaju pravo. Dodala je da taj savez još traga za 213 hrvatskih branitelja.

Izvor: Agencije