Blinken pozdravio posvećenost Sjeverne Makedonije vrijednostima NATO-a

SAD-a su fokusirane na podršku proširenju EU-a na Zapadni Balkan, rekao je američki državni sekretar.

Antoni Blinken rekao da su SAD i Sjeverna Makedonija nezamjenljivi saveznici (EPA)

Američki državni sekretar Antony Blinken razgovorao je u srijedu navečer sa premijerom Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim i potvrdio da su SAD-a fokusirane na podršku proširenju EU-a na Zapadni Balkan, saopštila je vlada u Skoplju.

Kako se navodi, uz snažnu podršku SAD-a za početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom, Blinken je pozdravio novi zamah dijaloga sa Bugarskom i izrazio nadu da rješenje pitanja izmešu dvije zemlje slijedi tokom francuskog predsjedavanja EU-om.

Američki državni sekretar je naglasio da podrška Washingtona proizilazi iz pune posvećenosti Sjeverne Makedonije vrijednostima NATO-a, što je ta zemlja dokazala podrškom Ukrajini koja je u potpunosti usklađena sa svim saveznicima.

Evropske integracije

Prema saopštenju, koje prenosi agencija Beta, Kovačevski je izrazio zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama na podršci Sjevernoj Makedoniji u procesu evropskih integracija i pozdravio apel SAD da ga treba ubrzati otvaranjem pristupnih pregovora Brisela sa Skopljem.

Premijer Sjeverne Makedonije je, dodaje se, istakao da nema vremena za gubljenje i da bi svako dalje odlaganje moglo imati ozbiljne regionalne posljedice i širom otvoriti vrata za povećan uticaj trećih lica u regiji.

Antoni Blinken je u telefonskom razgovoru sa premijerom Kovačevskim istakao da su SAD i Sjeverna Makedonija strateško partnerstvo podigle na nivo saradnje koji dvije zemlje čini nezamjenljivim saveznicima u NATO-u i zajedničkim misijama Alijanse.

Izvor: Agencije