Razgovor Milanovića i Dodika: Poziv da se predstavnici entiteta RS vrate u institucije

Milanović je informirao Dodika o inicijativi da se BiH, kao i Ukrajini, da status kandidata za članstvo u EU-u što je prije moguće.

Hrvatski predsjednik ukazao je Dodiku na potrebu da se rješavanju problema u BiH mora prići na odgovoran i trezven način

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas telefonom s Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda.

Kako stoji u saopštenju iz Milanovićevog ureda, hrvatski predsjednik ukazao je Dodiku na potrebu da se u postojećoj situaciji, nakon ruske agresije na Ukrajinu, rješavanju problema u Bosni i Hercegovini mora prići na odgovoran i trezven način koji će jamčiti mir i stabilnost u regiji.

Sprječavanje širenja krize

„U tom kontekstu, pozvao ga je i da se predstavnici Republike Srpske vrate u institucije Bosne i Hercegovine smatrajući da je to najbolji način za nastavak ozbiljnih i važnih razgovora koji čekaju predstavnike sva tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine“, navedeno je.

Predsjednik Milanović informirao je u razgovoru Milorada Dodika i o svojoj inicijativi da se Bosni i Hercegovini, kao i Ukrajini, da status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji što je prije moguće, a u cilju sprječavanja širenja krize na zemlje jugoistoka Evrope.

“Republika Srpska se ne može izvući iz BiH, to je nemoguće”, rekao je Milanović novinarima u srijedu kada je i najavio da će zvati člana Predsjedništva BiH.

Izvor: Al Jazeera