Mediji u Srbiji o UN-ovoj rezoluciji: Mudar potez, ‘pljušte’ pohvale iz svijeta

Beograd se pridružio osudi napada Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda na Ukrajinu, jer se zalaže, po nekim medijima, za poštovanje teritorijalnog integriteta suverenih država.

Od početka invazije na Ukrajinu Srbija se protivila bilo kakvim sankcijama protiv Rusije (EPA)

Mediji u Srbiji izvijestili su pohvalno o glasanju ove zemlje u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, kada se Srbija pridružila drugim državama u osudi Rusije i agresije na Ukrajinu.

U pisanju medija ističu se međunarodne pohvale Srbiji zbog ovog poteza te se navodi da se radi o “dobrom” i “mudrom” potezu.

Također se izvještava da se Beograd pridružio osudi napada na Ukrajinu, jer se zalaže za poštovanje teritorijalnog integriteta suverenih država te da se u tekstu rezolucije nisu spominjale sankcije Rusiji.

Tabloidi kao što su Alo! i Kurir u naslovu su komentirali da se radi o “mudroj” odluci, a Blic o “dobroj”, dodajući da se Srbija “priklonila rezoluciji UN-a kojom se osuđuje ruska agresija protiv Ukrajine”.

Informer je objavio tekst “Pljušte pohvale za Srbiju iz međunarodne zajednice!”, u kojem se navodi da su Srbiji upućene pohvale iz ambasada Italije, SAD-a i Velike Britanije “zbog glasanja u UN-u za Rezoluciju kojom se osuđuje ruska agresija nad Ukrajinom”.

‘Ne spominju se bilo kakve sankcije Rusiji’

Telegraf javlja da su “strani ambasadori pozitivno reagovali na glasanje Srbije”, u kojem se navodi da su predstavnici stranih ambasada te albanski premijer Edi Rama pozdravili potez Beograda.

Srbija, koja je u svom ranijem zvaničnom stavu izbjegla osuditi Rusiju zbog invazije na Ukrajinu te je samo davala podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, na sjednici Generalne skupštine UN-a u srijedu bila je među 141 zemljom koje su podržale Rezoluciju kojom se ruski napad osuđuje.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju medijima rekao da je bilo “važno osuditi urušavanje teritorijalnog integriteta bilo koje članice UN-a” te da se u tekstu rezolucije “ne spominju bilo kakve sankcije Rusiji”.

Od početka invazije na Ukrajinu Srbija se protivila sankcijama protiv Rusije.

Predsjednik Srbije rekao je da su se dogodile “tektonske” promjene u međunarodnoj politici i da je ovo tek početak, kako kaže, pritisaka na Srbiju.

Izvor: Al Jazeera i agencije