Đukanović imenovao Abazovića novim mandatarom Vlade Crne Gore

Predsjednik Crne Gore saopćio kako je održao konsultacije sa predstavnicima stranaka i kako je zaključio da ga je čelnik URA-e uvjerio da ima većinu u parlamentu.

Sa sastanka Abazovića i Đukanovića (predsjednik.me)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je danas potpredsjedniku Skupštini Crne Gore Strahinji Bulajiću prijedlog da mandatar za sastav vlade bude predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, prenose crnogorski mediji.

Kako piše CdM, Đukanović je naglasio kako je konsultacije o mandataru za sastav vlade, na koje su pozvani predstavnici političkih partija zastupljenih u Skupštini Crne Gore, okončao u ponedjeljak 28. februara.

„Počevši od petka 25.februara, razgovore sam imao sa predsjednikom Socijaldemokratske partije (SDP) Raškom Konjevićem, predsjednikom Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Damirom Šehovićem, predstavnicima Građanskog pokreta URA Boženom Jelušić i Milošem Konatarom, predsjednikom Bošnjačke stranke (BS) Ervinom Ibrahimovićem, predsjednikom Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmedom Zenkom, predsjednikom Demokratske partije (DP) Fatmirom Đekom, predsjednikom Albanske alternative (AA) Nikom Đeljošajem, predsjednikom Force Genci Nimanbeguom, predsjednikom Liberalne partije (LP) Andrijom Popovićem, potpredsjednicima Demokratske partije socijalista (DPS) Jevtom Erakovićem i Abazom Dizdarevićem, generalnim sekretarom Aleksandrom Bogdanovićem i šefom njenog kluba poslanika u Skupštini Crne Gore Danijelom Živkovićem“, naveo je Đukanović u obrazloženju.

Politički izazovi

On je naglasio da ostale parlamentarne partije niju iskazale interes za učešće u konsultacijama na ovu temu.

„Predstavnici GP URA i njihovi politički partneri nedvosmisleno su me uvjerili da imaju parlamentarnu većinu za izbor 43. Vlade Crne Gore u Skupštini Crne Gore. Stoga sam donio odluku da mandat za formiranje Vlade povjerim gospodinu Abazoviću, predsjedniku GP URA. U uvjerenju da je u najboljem interesu Crne Gore da što prije dobije Vladu u punom kapacitetu njene funkcionalonsti, posebno zbog dodatnih bezbjednosno – političkih izazova generisanih ratom u Ukrajini i njegovim refleksijom na stabilonst našeg regiona, očekujem da u kratkom roku parlament Crne Gore održi sjednicu i odluči o programu i sastavu Vlade na predlog mandatara”, zaključio je u obrazlenju predsjednik Crne Gore, piše CdM.

Izvor: Agencije