Rusija uputila protest Hrvatskoj zbog ‘uvredljivih’ izjava o Putinu

Šef hrvatske diplomatije izjavio je da je Vladimir Putin počinitelj ratnih zločina, i ponadao se da ‘ruski autokratski režim’ neće biti dugog vijeka.

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman (EPA)

Rusija je uputila protest Hrvatskoj zbog “uvredljivih i neutemeljenih optužbi ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu kojeg je nazvao ratnim zločincem”, saopćila je ruska ambasada u Zagrebu.

“Uvredljivi jezik i neutemeljene optužbe na račun predsjednika Ruske Federacije apsolutno su neprihvatljive”, kaže se u saopćenju kojeg prenosi Hina.

Rusija protestuje i smatra neprihvatljivim i to što je Grlić Radman izabranu rusku vlast nazvao “režimom” i javno poželio da ne ostane još dugo na vlasti.

“Imajući to u vidu, ruska strana je izrazila snažan protest Zagrebu. Ovakvo neodgovorno ponašanje predstavnika hrvatskog rukovodstva razara tkivo bilateralnih rusko-hrvatskih odnosa koji ove godine obilježavaju 30 godina”, kaže se u ruskom saopćenju.

‘Diplomatski bonton’

U njemu se službeni Zagreb poziva da se suzdrži od izazivanja negativnih posljedica za međudržavne odnose Rusije i Hrvatske.

“Također smatramo potrebnim pridržavati se općeprihvaćenih pravila međunarodne komunikacije i diplomatskog bontona”, kažu u ambasadi.

Ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman prošle je srijede u emisiji “A sada vlada” Hrvatskog radija izjavio da je Vladimir Putin počinitelj ratnih zločina i ponadao se da “ruski autokratski režim” neće biti dugog vijeka.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada