Ambasadori država EU-a i G7 traže da BiH prati sankcije protiv Rusije

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je rekao kako lično oštro osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu te podupire sve restriktivne mjere.

Ambasadori zapadnih država iskazali su zahvalnost BiH za pridruživanje rezoluciji UN-a (Anadolija)

Ambasadori država članica Evropske unije i grupe G7 pozvali su u ponedjeljak vlasti u BiH da prate zapadne sankcije protiv Rusije, potvrđeno je nakon njihovog sastanka s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem u Sarajevu.

Kako stoji u priopćenju iz Predsjedništva BiH, ambasadori zapadnih država iskazali su zahvalnost Bosni i Hercegovini za pridruživanje rezoluciji Opće skupštine Ujedinjenih naroda kojom je osuđena ruska agresija protiv Ukrajine, nacrtu rezolucije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda i stavovima i mjerama Evropske unije o ovom pitanju.

“Od Bosne i Hercegovine su zatražili da nastavi s istom politikom kojom se svrstala na pravu stranu historije te da nadležne institucije BiH provedu restriktivne mjere protiv institucija i drugih subjekata Ruske Federacije previđene aktima Evropske unije kojima se BiH pridružila”, navedeno je u priopćenju, prenijela je Hina.

Dodik najavio blokadu

Džaferović je potvrdio kako lično oštro osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu te podupire sve restriktivne mjere koje se radi toga poduzimaju a najavio je kako će od Vijeća ministara BiH tražiti da se izvršna vlast toga striktno pridržava i provodi sve mjere kakve poduzima i Evropska unija.

BiH jeste podržala rezoluciju UN-a kojom je osuđena ruska agresija kao i izjave i stavove EU-a, no član Predsjedništva  BH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik najavio je kako će blokirati svaki pokušaj da se Rusiji ili njenim državljanima u BiH uvode bilo kakve sankcije.

Zbog protivljenja ministara iz RS-a nije donesena ni odluka da BiH u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) podrži rezoluciju kojom je trebalo uskratiti pristup njenim fondovima Rusiji i Bjelorusiji iako su to posebnim demaršom od ministra finansija tražili ambasadori EU-a.

 

 

Izvor: Agencije