Sud oslobodio dvojac optužbi za vrijeđanje Plenkovića na Facebooku

Svaki građanin ima temeljno pravo javno učestvovati u političkom životu i kritizirati učesnike u političkim procesima, obrazložio je zadarski Općinski sud.

Dvojici muškaraca stavljalo se na teret da su 20. janaura na Facebook stranici 'Kalelarga Zadar' na objavljeni članak 'Premijer Plenković posjetit će Maslenicu i odati počast poginulim braniteljima' objavili uvredljive i omalovažavajuće komentare (EPA)

Sutkinja Općinskog suda u Zadru, Ksenija Bratković, donijela je oslobađajuće presude u postupcima koje je protiv Mladena Ćustića te Hrvoja Vrkića pokrenula policija zbog vrijeđanja premijera Andreja Plenkovića na društvenim mrežama, izvijestila je Hina.

Glasnogovornik zadarskog suda Davor Dubravica podsjetio je kako se Ćustiću i Vrkiću stavljalo na teret da su 20. janaura na Facebook stranici “Kalelarga Zadar“ na objavljeni članak “Premijer Plenković posjetit će Maslenicu i odati počast poginulim braniteljima“ objavili uvredljive i omalovažavajuće komentare.

Ćustić je objavio komentar “Triba ga dočekati pokvarenim jajima, njega i njegove poltrone, nitko toliko nije ponizi i izdao Hrvate, narcisoidni jadnik”, a Vrkić “Udri munjo, pukni grome.. zar ti pavijanu s Frkom nijesi u Ukrajini”.

Temeljem toga, optuženi su da su narušili javni red i mir, vrijeđanjem i omalovažavanjem premijera koji je 21. januara došao u Maslenicu u svojstvu službene osobe radi obavljanja službene dužnosti.

Okrivljeni nisu pozivali na nasilje

Sud smatra da se u konkretnim slučajevima radi o tzv. vrijednosnim sudovima te da okrivljenici izražavaju nesporno jasan negativni sud o političkom djelovanju i ponašanju Andreja Plenkovića koji je predsjednik Vlade, a što je vidljivo iz formulacija koje su upotrijebili, nazivajući ga pavijanom, narcisoidnim jadnikom i izjavljujući da ga treba dočekati pokvarenim jajima.

Sud primjećuje da djelo nije počinjeno u blizini Andreja Plenkovića, da on nije podnositelj prijedloga za progon okrivljenika, već da su okrivljenici dan uoči njegovog dolaska na zadarsko područje ispod teksta lokalnog portala napisali komentare u kojima nisu pozivali na nasilje, već su izrazili svoje političke stavove je li konkretan predstavnik vlasti, po njihovom subjektivnom mišljenju, pozitivna ili negativna osoba, naveo je glasnogovornik.

Sud je zaključio da učestalo svjedočimo sličnom načinu komuniciranja visokih predstavnika državne vlasti, pa se postavlja pitanje je li takvo ponašanje dopušteno, kao oblik slobodnog izražavanja političkog mišljenja, bez obzira na njegovu ozbiljnost, argumentiranost i točnost.

Prema recentnim odlukama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Hrvatske, kojima se priklonio i zadarski Općinski sud, svaki građanin ima temeljno pravo javno sudjelovati u političkom životu i kritizirati učesnike u političkim procesima.

Takva kritika smije biti i neobjektivna i uvredljiva, a predstavnici aktualne državne vlasti moraju u svojim javnim funkcijama podnositi neosnovanu i bezrazložnu kritiku kao i javno manifestirano uvredljivo ponašanje kao dozvoljeni oblik djelovanja građana u političkom opredjeljivanju, ukoliko time ozbiljno, stvarno i objektivno ne ugrožavaju druge, zaključio je Dubravica.

Izvor: Agencije