Vučić: Kurti je riješio da napadne Srbe, Briselski sporazum ne postoji

Nakon odluke kosovskih vlasti da pokrene disciplinski postupak i da suspenduje predsjednicu Osnovnog suda Mitrovice, Vučić je rekao da Kurti želi da sruši mir.

Odluka o suspenziji je uslijedila nakon što je Stevanović prisustvovala sastanku sa predsjednikom Srbije (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je premijer Kosova Albin Kurti riješio da napadne Srbe, da je pogazio Briselski sporazum i da želi da sruši mir na Kosovu.

“Poštovani Srbi, po nalogu Aljbina Kurtija smenjena je danas iz kosovskih institucija srpski sudija Ljiljana Stevanović. Za ujutru je pripremljena smena svih srpskih komandira, policajaca koji su bili na Sednici saveta za nacionalnu bezbednost u Beogradu. Aljbin Kurti je rešio da napadne Srbe, Briselski sporazum je pogažen i po njegovoj volji i volji onih koji ga štite, Briselski sporazum više ne postoji”, poručio je Vučić na svom Instagram profilu.

Također je rekao da je “Albin Kurti taj koji hoće da sruši mir na Kosovu i Metohiji, on je taj koji ovim odlukama želi da napadne srpski narod svuda gde on živi i na jugu i na severu KiM-a”.

Na kraju je dodao da Srbija želi da se sačuva mir te da zbog toga upozorava i zemlje Kvinte i međunarodnu zajednicu.

“Moja poslednja poruka je šta god činili, Srbija će biti uz svoj narod”, poručio je Vučić.

‘Briselski sporazum mrtav’

Premijerka Srbije Ana Brnabić također se oglasila na svom zvaničnom nalogu na Twitteru.

“Brutalno nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji se nastavlja. Kurti svakom svojom odlukom, svakodnevno, podriva mir i stabilnost, krši međunarodne sporazume i uskraćuje osnovna ljudska prava pripadnicima našeg naroda na KiM. Briselski sporazum je mrtav”, napisala je Brnabić.

Ministar policije Aleksandar Vulin također je rekao da je izbacivanjem Srba iz institucija na Kosovu Kurti ubio Briselski sporazum.

“Ovo je prvi korak ka uvlačenju Srbije u oružane sukobe na Kosovu i Metohiji”, rekao je.

“Ako Evropska unija koja je pokrovitelj Briselskog sporazuma odmah ne sazove sastanak u Briselu i stopira bilo kakvu nasilnu akciju usmerenu prema Srbima na Kosovu i Metohiji, onda sa pravom možemo reći da Kurtijev napad nije došao iz njegove mržnjom zatrovane glave. Šta god donesu naredni dani, sigurno je da je Srbija učinila sve da sačuva mir i da je sva odgovornost za stabilnost regiona sada na Evropskoj uniji, Kforu i Kurtiju”, naveo je Vulin.

Odluka Kosova

Sudsko vijeće Kosova odlučilo je da pokrene disciplinski postupak i da do okončanja istrage suspenduje predsjednicu Osnovnog suda Mitrovice Ljiljanu Stevanović.

Odluka o suspenziji je uslijedila nakon što je Stevanović prisustvovala sastanku sa predsjednikom Srbije na kojem je bilo riječi o odluci Vlade Kosova da ne dozvoli održavanje srpskih izbora na Kosovu.

Sastanku sa predsjednikom Srbije prisustvalo je i nekoliko visokih zvaničnika kosovske policije srpske nacionalnosti.

Izvor: Agencije