Božinović: Dron je, prema navodima DORH-a, imao aviobombu

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske još ne može donijeti konačan zaključak o tragovima eksploziva.

Vojna letjelica pala je u Zagrebu prije gotovo dvije sedmice (Željko Hladika / Pixsell)

Potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović potvrdio je navode zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) da je balističkim vještačenjem vojnog drona, koji je pao na Zagreb, utvrđeno kako je riječ o aviobombi sa pripadajućim upaljačem.

„Nastavlja se rad po predmetu drona. Zasad je utvrđeno da je bila aviobomba i da je bio upaljač. Što se tiče ostalih vještačenja, to je nešto što nalaže Državno odvjetništvo (DORH)“, kazao je u srijedu  Božinović.

Na upit o količini eksploziva u dronu, Božinović je rekao da se može pozvati samo na priopćenje DORH-a.

“Po zakonu jedino DORH može istraživati i jedino oni mogu davati informacije”, dodao je, prenijela je Hina.

Balističko vještačenje metalnih fragmenata

Upitan znači li to da premijer i ministar odbrane nisu smjeli objavljivati informacije o dronu, Božinović je odgovorio kako ”zna samo ovo od DORH-a”.

Zagrebački ŽDO je priopćio u srijedu da je balističkim vještačenjem metalnih fragmenata vojnog drona utvrđeno da se radilo o aviobombi s pripadajućim upaljačem te kako o tragovima eksploziva još se ne može donijeti konačni zaključak.

Vojna letjelica pala je u Zagrebu prije gotovo dvije sedmice, a premijer Andrej Plenković u petak je izjavio kako imaju pouzdane i provjerene informacije da je letjelica bila naoružana, da je došlo do eksplozije i da je najvjerovjatnije riječ bila o aviobombi koja je eksplodirala na tlu.

Izvor: Agencije