Milorad Dodik optužuje ambasade Zapada

Član državnog predsjedništva BiH ispitan je na okolnosti kupovine njegove vile u beogradskom naselju Dedinje u susjednoj Srbiji.

Milorad Dodik prilikom dolaska u Tužilašvo BiH u Sarajevu 22. marta 2022. (Armin Durgut / PIXSELL)

Član državnog predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik odbacio je postojanje bilo kakvih nezakonitosti prilikom kupovine njegove vile u beogradskom naselju Dedinje u susjednoj Srbiji, a cijeli slučaj je nazvao politički motivisanim, iza kojeg stoje zapadne ambasade, nakon što je u utorak dao iskaz državnom tužilaštvu u Sarajevu.

Dodik, koji je i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ranije je rekao da je vilu platio novcem od kredita, no ispostavilo se da je kredit u Pavlović banci podigao tek godinu kasnije, prema pisanju medija.

“Istina je da sam 2007. zaključio ugovor s Pavlović bankom za 750.000 eura koji sam upotrijebio za kupovinu nepokretnosti u Beogradu”, rekao je Dodik, uz tvrdnju da je naredne godine zaključio novi ugovor s izmijenjenim uslovima.

Dodik slučaj naziva političkim

Dodik je pred novinarima ustvrdio da je Tužilaštvo BiH pod utjecajem stranih ambasada, uključujući i britansku ambasadu u BiH. Rekao je da je britanski ambasador u BiH Matt Field najavio potez tužilaštva na svom blogu prije nego se on desio.

Član državnog predsjedništva BiH Dodik od ranije je pod snažnim kritikama Zapada, naročito nakon što je prošle godine najavio da će bosanskohercegovački entitet Republika Srpska izvesti iz trenutnog ustavnopravnog poretka BiH, što bi moglo destabilizirati BiH ali i cijelu regiju.

Od 2017. godine je pod američkim sankcijama, koje su obnovljene i proširene u januaru 2022.

Dodik ne krije da je pod utjecajem Kremlja, u jeku najveće napetosti između Zapada i Rusije, zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Ranije, državno tužilaštvo također je formiralo više predmeta u kojima se spominje član tročlanog predsjedništva BiH Milorad Dodik, uključujući udar na ustavni predak Bosne i Hercegovine, ili onaj u kojem je Ukrajina tvrdila da je njeno vlasništvo ikona koju je Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu.

Prije ulaska u Tužilaštvo BiH Dodik je pokazao srednji prst prema novinarima, a nakon saslušanja je rekao da je to bilo upućeno opozicionoj komercijalnoj BN Televiziji.

Izvor: Agencije