Plenković i Milanović: Upitni oktobarski izbori u BiH

Premijer i predsjednik Hrvatske komentirali su prekid pregovora političkih aktera u Bosni i Hercegovini i izmjenama Izbornog zakona ove zemlje.

Andrej Plenković_ Želimo kvalitetno funkcioniranje BiH i pravedan pristup prema svim narodima (EPA)

Premijer i predsjednik Hrvatske, Andrej Plenković i Zoran Milanović, komentirali su u ponedjeljak prekid pregovora političkih aktera u Bosni i Hercegovini o izmjenama Izbornog zakona ove zemlje.

Premijer i predsjednik vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković izvijestio je o razgovoru održanom na sjednici Vijeća za vanjske poslove Evropske unije, posebno o situaciju u Bosni i Hercegovini i stavu Hrvatske prema reformi Izbornog zakona u toj zemlji.

Vijeće za vanjske poslove EU-a usvojilo je u ponedjeljak dokument “Strateški kompas” koji se odnosi na sigurnosni aspekt Unije, a kojega će šefovi država i vlada prihvatiti na sjednici koja će biti održana u četvrtak u Briselu, prenosi Anadolija.

‘Važna poruka Hrvatima, EU i BiH’

“Posebno je važno da je, na prijedlog Hrvatske, u dijelu koji se odnosi na jugoistok Europe, Bosnu i Hercegovinu, uvrštena referenca na konstitutivne narode i sve ono što je propisano Ustavom Bosne i Hercegovine, čime smo poslali važnu poruku i Hrvatima u Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj Uniji i Bosni i Hercegovini kao državi, da je važno da ona funkcionira dobro ako su svi konstitutivni narodi i ostali zadovoljni”, kazao je Plenković.

“Time smo dobili novu kvalitetu u dokumentima EU-a kada je riječ u ključnim strateškim vanjskopolitičkim interesima Hrvatske. Nadamo se da će se to reflektirati na daljnje razgovore između političkih stranaka u Bosni i Hercegovini kako bi se postiglo rješenje i kompromis o Izbornom zakonu [Bosne i Hercegovine].”

Dodao je kako je “Strateški kompas” dokument koji je nastavak dokumenata koji su imali raniji naziv “Evropske sigurnosne strategije”, koje su započete prije dva desetljeća, te kako se na ovom zadnjem dokumentu radilo prethodne dvije godine i koji je prihvaćen od ministara EU-a.

‘Treba postići politički dogovor’

Dio teksta koji se odnosi na konstitutivnost naroda u Bosni i Hercegovini “izazivao je prijepore” hoće li ili neće biti uvršten u neke od evropskih dokumenata, podsjetio je Plenković, istaknuvši kako je na ovome uvrštavanju intenzivno radila hrvatska diplomatija.

“Smatram da je ovo jako korisno za Hrvate u Bosni i Hercegovini, ali i za sva tri naroda, jer time šaljemo poruku o onome što je napisano u Ustavu Bosne i Hercegovine i vjerujem da će u daljnjim razgovorima o promjenama Izbornog zakona [Bosne i Hercegovine] ovo biti signal političkim strankama u Bosni i Hercegovini da je potrebno postići politički dogovor.”

“Apeliram na sve da se, sa ili bez posredovanja međunarodne zajednice, pronađe rješenje koje će omogućiti da se održe izbori, jer ako bude ovako kako je danas, onda je upitna svrhovitost izbora u varijanti da Hrvati unaprijed znaju da neće nikada moći izabrati svoga člana Predsjedništva [Bosne i Hercegovine], a smisao Daytona je bio da na teritoriju [bh. entiteta] Republike Srpske jednog predstavnika biraju pripadnici Srba, na teritoriju [entiteta] Federacija Bosne i Hercegovine da se biraju jedan Bošnjak, jedan Hrvat”, istaknuo je Plenković.

Propao još jedan krug razgovora

U odgovoru na novinarska pitanja, potvrdio je kako su se ideji uvrštavanja konstitutivnosti posebno opirale Njemačka i Nizozemska, no kako je, nakon diplomatskog insistiranja, došlo do saglasnosti.

“Ako jedan narod drugom na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine bira predstavnika, onda to nije pravedno”, zaključio je Plenković.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je u ponedjeljak izjavio kako su višednevni razgovori o izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini propali zbog pokušaja unitarizacije te zemlje i ocijenio da nema opravdanja održavanje općih izbora najavljenih za oktobar ove godine kojima se neće osigurati legitimna zastupljenost Hrvata, prenosi Hina.

“Ako se Hrvatima u Bosni i Hercegovini na izborima ne osigura legitimna zastupljenost, takvi izbori nemaju ni političkog, niti demokratskog opravdanja”, kaže se u pisanoj izjavi Milanovića.

U nedjelju je propao još jedan krug razgovora o izbornoj reformi između hrvatskih i probosanskih stranaka, uz posredovanje diplomata SAD-a i EU-a.

‘Svjesno se ciljano radi na štetu BiH’

Milanović je ocijenio kako je propast razgovora o izbornoj reformi rezultat nepoznavanja suštine Dejtonskog sporazuma, nepoštovanja ravnopravnosti i konstitutivnosti sva tri naroda u Bosni i Hercegovini te odbijanja prihvatanja legitimne zastupljenosti Hrvata u tijelima vlasti Bosne i Hercegovine.

“Svojim dosadašnjim političkim djelovanjem, a zadnjih mjeseci sustavnim rušenjem svakog mogućeg kompromisa ili dogovora o izmjenama Izbornog zakona [Bosne i Hercegovine], oni zapravo rade na unitarizaciji Bosne i Hercegovine”, rekao je Milanović.

Po njegovim riječima, na taj način se “svjesno ciljano radi na štetu Bosne i Hercegovine”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada