Borrell: Zapadni Balkan nije zadnje dvorište Unije, nego njen unutrašnji prostor

Čak i prije rata u Ukrajini konstatovano je zabrinjavajuće vraćanje tenzija u regiji, rekao je visoki predstavnik EU-a.

Josep Borrell je pozvao sve zemlje regije da nastave blisku saradnju sa EU kako bi Zapadni Balkan bio miran, stabilan i čvrsto na putu ka EU (EPA)

Visoki predstavnik Evropske unije Josep Borrell istakao je da je budućnost Zapadnog Balkana “jasno, unutar EU-a” i da Zapadni Balkan nije zadnje dvorište Unije već njen unutrašnji prostor.

Borrell je u blogu naslovljenom “Vrijeme da se krene naprijed u EU integraciji Zapadnog Balkana” povodom prošlosedmičnih posjeta Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Bosni i Hercegovini, ukazao da su vođe tih zemalja jasno osudile rusku invaziju na Ukrajinu i pridružile se sankcijama EU-a protiv Rusije.

“Ujedinjeni smo u naporima da zaustavimo rat i pomognemo ukrajinskom narodu. Ja sam čvrsto istakao posvećenost EU-a da još više podrži Zapadni Balkan”, napisao je Borrell, prenosi Beta.

Borrell je ukazao da je čak i prije rata u Ukrajini, koji vraća “živa sjećanja” na ratove tokom raspada bivše Jugoslavije 1990-ih i 2000-ih, konstatovano zabrinjavajuće vraćanje tenzija u regiji, posebno unutar BiH i izmedju Srbije i Kosova.

‘Između vladavine prava i vladavine oružja’

Pozvao je sve zemlje regije da nastave blisku saradnju sa EU kako bi “Zapadni Balkan bio miran, stabilan i čvrsto na putu ka EU”.

“Vidjeli smo kako vanjsko miješanje pokušava da destabilizuje naše susjede i oslabi Evropsku uniju, posebno kroz ruske podmukle i dobro dokumentovane kampanje dezinformacija”, rekao je on.

Borrell je naveo da “brutalni napad” ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu primorava sve zemlje da naprave izbor.

“Izbor između vladavine prava i vladavine oružja, između poretka zasnovanog na pravilima i svijeta gole agresije. Sa zemljama koje sam posjetio smo ujedinjeni u pokušaju da zaustavimo nečuven rat u Ukrajini. Moramo da nastavimo da blisko sarađujemo kako bi Zapadni Balkan bio miran, stabilan i čvrsto na putu ka EU”, naglasio je Borrell.

Borrell je rekao da su praktična pomoć regiji i jasan napredak ka EU integracijama ključni u održavanju regije čvrsto na putu ka EU.

Rekao je da je ponovio čelnicima Sjeverne Makedonije i Albanije da su obje zemlje ispunile sve obaveze za početak pregovora o pristupanju sa EU.

Kriza u BiH

U BiH politička situacija je postala vrlo zabrinjavajuća posljednjih mjeseci, napisao je Borrell. Ukazao je da se sastao sa trupama koje služe u EUFOR-u u BiH. EU je u nastojanju da zaštiti stabilnost BiH i šire nedavno odlučila da udvostruči broj EU snaga u zemlji.

“Mi smo zaista riješeni u odbrani naših vrijednosti protiv vanjskih prijetnji i održavanju stabilnosti u našem najbližem susjedstvu”, napisao je Borrell.

Rekao je da je svim izabranim vođama u BiH naglasio da EU želi da BiH napreduje ponovo na evropskom putu.

“Posebno sam ukazao da vlasti u Republici Srpskoj [jedan od dva entiteta u BiH] moraju da se vrate konstruktivnijem stavu da dozvole odgovarajuće odlučivanje u institucijama BiH”, rekao je Borrell.

Borrell je ukazao da su radili posljednjih devet mjeseci da olakšaju pregovore o sveobuhvatnom paketu ustavnih i izbornih reformi.

Visoki predstavnik EU-a je ukazao da u vremenima kada se Evropa suočava sa velikim izazovima za svoju sigurnost politički predstavnici u BiH imaju posebnu odgovornost da zaštite jedinstvo, suverenitet i teritorijalni integritet svoje zemlje.

Izvor: Agencije